Palazzo dell’Orologio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palazzo dell’Orologio
Palazzo dell'Orologio
Palazzo dell'Orologio
TelepülésPisa
CímPiazza dei Cavalieri
Építész(ek)Giorgio Vasari
Hasznosítása
Felhasználási területpalota
Elhelyezkedése
Palazzo dell’Orologio (Olaszország)
Palazzo dell’Orologio
Palazzo dell’Orologio
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 43° 43′ 11″, k. h. 10° 23′ 59″Koordináták: é. sz. 43° 43′ 11″, k. h. 10° 23′ 59″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo dell’Orologio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Palazzo dell’Orologio, az Órapalota az olaszországi Pisa második legnagyobb terén, a Piazza dei Cavalierin (Lovagok tere) áll. A palota mai formáját a 17. század elején, 1605 és 1608 között nyerte el.

Története[szerkesztés]

A palota helyén a középkorban két épület állt, amelyeket a kezdetektől boltív kötött össze. A bal oldalon egy lakótorony, a Palazzotto della Giustizia állt, amely a pisai magisztrátus székhelye volt. A jobb oldali épület az úgynevezett Éhség-torony volt, amelyben a hagyomány szerint a hazaárulással megvádolt, majd halálra éheztett Ugolino della Gherardesca gróf és fiai pusztultak el 1288-ban.

A 17. század elején a két épületet a boltív fölött összekötve egybeépítették. A homlokzatot freskókkal díszítették, amelyek java része mára eltűnt. A kicsi harangtornyot 1696-ban építették a palota tetejére.

1804-től a térnek nevet adó Szent István lovagrend idősebb tagjai laktak a palotában, illetve egészségügyi intézmény működött benne. Később francia, majd állami tulajdonba került, azután ismét magánkézbe adták. 1919-ben Baly-Alberto della Gherardesca gróf vette meg, aki felújíttatta az épületet, és a homlokzatra négy csúcsíves ablakot építtetett. Az épületben ma a Scuola Normale Superiore könyvtára működik.[1]

Érdekesség[szerkesztés]

A legenda szerint Ugolino della Gherardesca saját gyermekeinek holttestét ette börtönében. A történetet Dante Alighieri is megénekelte Isteni színjáték című munkájában. A Pokol XXXIII. énekében a gróf újra és újra beleharap és rágja az őt megvádoló Ruggieri érsek fejét. Így beszél a gróf Babits Mihály fordításában gyermekeinek felfalásáról: "S már vakon keresém négy fiacskámat kezemmel / s két nap nevük egyre mondtam, / míg többre ment az éhség, mint a bánat!"[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Palazzo dell'Orologio (Pisa)
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo dell’Orologio témájú médiaállományokat.
  1. A Scuola Normale Superiore honlapja. [2006. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 13.)
  2. Dante Alighieri, Isteni Színjáték

Források[szerkesztés]