Palamidi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palamidi
A Palamidi erődítmény
A Palamidi erődítmény
TelepülésNávplio
Építési adatok
Építés éve17111714
Építési stílusbarokk
Felhasznált anyagok
Hasznosítása
Felhasználási területerődítmény
Tszf. magasság216 m
Elhelyezkedése
Palamidi (Görögország)
Palamidi
Palamidi
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 37° 33′ 43″, k. h. 22° 48′ 15″Koordináták: é. sz. 37° 33′ 43″, k. h. 22° 48′ 15″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Palamidi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Palamidi (görögül: Παλαμήδι) egy erődítmény az Akronaupliától keletre, Návplio városában, a dél-görögországi Peloponnészosz régióban. A 216 méter magas hegycsúcson fekvő erődöt a velenceiek építették a terület második megszállása (1686–1715) idején. Az erőd nevét Palamédészről, a görög mitológia trójai háborújának hőséről kapta.

Története[szerkesztés]

Az erőd igen nagyszabású és ambiciózus terv volt, de viszonylag rövid idő alatt, 1711 és 1714 között készült el. Ez egy tipikus barokk erődítmény, amely Antonio Giancix (Antun Jančić) velencei mérnök tervei alapján készült és Pierre de la Salle francia hadmérnök építette.[1] 1715-ben az oszmánok foglalták el, és 1822-ig az ő ellenőrzésük alatt maradt, amikor a görögök foglalták el. Palamidi később még a görög szabadságharc idején is fontos szerephez jutott.

Felépítése[szerkesztés]

Az erőd nyolc bástyáját eredetileg velencei vezetőkről nevezték el. Amikor azonban az Oszmán Birodalomhoz került, a bástyák török nevet kaptak. Végül, amikor a görögök legyőzték a törököket, a bástyákat ókori görög vezetőkről és hősökről nevezték át (Epameinóndasz, Miltiadész, Leónidasz, Phocion, Akhilleusz , Themisztoklész. A két megmaradt bástyát Szent Andrásról és a francia Philhellene Robertről nevezték el, aki az athéni Akropoliszon vívott csatában halt meg. A „Miltiadészt”, börtönként használták, és falai között tartották fogva Theodorosz Kolokotroniszt, a görög szabadságharc hősét is.

Az erődből lenyűgöző kilátás nyílik az Argóliai-öbölre, Návplio városára és a környező vidékre. A városból az erődbe vezető kanyargós lépcsőn 913 lépcsőfok található. Az erőd tetejére való feljutáshoz azonban több mint ezer kell. A helyiek azt mondják, hogy 999 lépcsőfok vezet a vár tetejére.[2]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andrej, Žmegač. Antonio Giancix - an Ignored Genius?. Turin: Politecnico di Torino, 281–286. o. (2018). ISBN 978-88-85745-12-4 
  2. Palamidi Municipality of Nafplio Website, Hozzáférés: 2019. január 21.
Lécsők a nyugati bejárathoz

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Palamidi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Takis MAVROS, Palamidi. A Brief History of the Fortress of Nafplion, Athens, 1990.
  • Palamidi (görögül)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Palamidi castle
A Wikimédia Commons tartalmaz Palamidi témájú médiaállományokat.