Pacsay Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pacsay Attila
Életrajzi adatok
Született 1970. október 30. (47 éves)
Veszprém
Tevékenység zeneszerző

Pacsay Attila weboldala

Pacsay Attila (Veszprém, 1970. október 30. –) magyar zeneszerző. Elsősorban a film és a színház területén dolgozik, nevéhez fűződik többek közt a 2007-ben Oscar-díjra jelölt "Maestro" című animációs rövidfilm zenéje.

Életrajz[szerkesztés]

Pacsay Attila 1995-ben végzett a Budapesti Zeneakadémia zeneszerzés szakán Petrovics Emil tanítványaként. Azóta szabadúszóként dolgozik, négy nagyjátékfilm, számos rövidfilm, televíziós és színházi produkció zenéje fűződik a nevéhez. 2001 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakának művésztanára.

2004-ben az Oscar-díjas "Légy" című animációs film rendezője, Rofusz Ferenc kérte fel legújabb produkciója zeneszerzőjének. 2006-ban az M. Tóth Géza által rendezett "Maestro" című film közreműködőjeként már saját munkái között is tudhat Oscar-díj nevezett alkotást. Ezzel a filmmel egyébként több, mint 50 nemzetközi fesztiváldíjat söpörtek be az alkotók (KGB Stúdió).

2008-ban a szerbiai ANIMANIMA fesztiválon a "Best Sound Design" díjat kapta "Ergo" című filmért. 2009-ben a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) "Legjobb Zene" díjával jutalmazta a zsüri, szintén az "Ergo" című filmért.

Zenéje[szerkesztés]

Leginkább akusztikus hangszerekkel dolgozik, a kortárs zenéből, modern dzsesszből ismert kisebb kamarazenei formációktól a szimfonikus zenekarig sokféle összeállítású együttesre komponál. Szívesen építi be zenéibe a képi környezet hangjait. A környezet neszei, zörejei zenei struktúrákká válnak, a különféle hangszerekkel sajátos hangzásvilágot hoznak létre.

Válogatott művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]