Ugrás a tartalomhoz

Pachystruthio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pachystruthio
Evolúciós időszak: Késő pliocén - középső pleisztocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Struccalakúak (Struthioniformes)
Család: Struccfélék (Struthionidae)
Vigors, 1825
Nem: Pachystruthio
Kretzoi, 1954
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pachystruthio témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pachystruthio témájú kategóriát.

A Pachystruthio a madarak (Aves) osztályának struccalakúak (Struthioniformes) rendjébe, ezen belül a struccfélék (Struthionidae) családjába tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Pachystruthio-fajok Eurázsiában éltek a késő pliocén és a középső pleisztocén korszakok között.[1] Maradványaikat főleg a Krím-félszigeten és Grúziában fedezték fel.[1] Először azt hitték, hogy óriási struccokról van szó, emiatt hamarább Struthio nevű madárnembe sorolták be; de a későbbi kutatások egy más, önálló madárnemre utaltak. A legnagyobb közülük a Pachystruthio dmanisensis volt; ez elérte a 3,5 méteres magasságot és a 450 kilogrammos testtömeget.[1][2]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 3 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c (2019) „A giant early Pleistocene bird from eastern Europe: unexpected component of terrestrial faunas at the time of early Homo arrival”. Journal of Vertebrate Paleontology, e1605521. o. DOI:10.1080/02724634.2019.1605521.  
  2. McRae, Mike: Giant 11-Foot Bird Discovered in Europe Would Have Weighed Almost Half a Tonne (brit angol nyelven). ScienceAlert . (Hozzáférés: 2019. június 27.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pachystruthio című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.