PTRD–41

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(PTRD-41 szócikkből átirányítva)
PTRD−41
PTRD−41 páncéltörő puska
PTRD−41 páncéltörő puska

Típuspáncéltörő puska
Ország Szovjetunió
TervezőVaszilij Gyegtyarjov
GyártóKB−2
Gyártási darabszám28 1111
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1941−1944
Használó ország Szovjetunió

 Dél-Korea
 Kína
 Afganisztán

 Szovjetunió
Háborús alkalmazásmásodik világháború, koreai háború, afganisztáni háború, csecsenföldi háborúk, délszláv háború
Műszaki adatok
Űrméret14,5 mm
Lőszer14,5×114 mm
Tárkapacitástár nélküli
Működési elvforgó-tolózáras
Tömeg17,3 kg
Fegyver hossza2000 mm
Csőhossz1350 mm
Elméleti tűzgyorsaság8−10 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség1013 m/s
Pontos lőtávolság800 m
Max. lőtávolság1000 m
Irányzék típusanyílt irányzék
A Wikimédia Commons tartalmaz PTRD−41 témájú médiaállományokat.

A PTRD-41 (oroszul: ПТРДПротивотанковое однозарядное ружьё обр. 1941 г. системы Дегтярева, magyar átírásban: Protyivotankovaja odnozarjadnoje ruzsjo obr. 1941 g. szisztyemi Gyegtyarjova, magyarul: 1941-es mintájú Degtyarjov rendszerű egylövetű puska) szovjet páncéltörő puska, melyet 1941. augusztus 29-én rendszeresítettek a Vörös Hadseregnél. A fegyver 800 méteres távolságon belül könnyű páncélozott járművek és bunkerek ellen, illetve 500 méteres lőtávolságig légi járművek ellen alkalmazható.

Története[szerkesztés]

1939-ben a Szovjetunió nagyszámú lengyel gyártmányú Wz. 35 páncéltörő puskához és a kevésbé sikeres Pzb 38 fegyverhez jutott hozzá, azonban nem hasznosították a megszerzett fegyverek tapasztalatait és a 12,7 mm-es Solohov-rendszerű páncéltörő puskát használták.[1] Emellett számos páncéltörőpuska-típus rendelkezésre állt, azonban vagy túlságosan bonyolultak (a gázelvételes öntöltő rendszer miatt), vagy nehezek, nehézkesen kezelhetők voltak.[2]

Vaszilij Gyegtyarjov és Szergej Szimonov kollektívái párhuzamosan egy könnyű, olcsón, nagy tömegben és aránylag egyszerűen gyártható páncéltörő fegyver készítésére kapott utasítást 1941 júliusában. A fegyverek dokumentációja és prototípusa 22 nap alatt készült el és mindkét kollektíva vezetője bemutatott egy-egy páncéltörő fegyvert a 14,5×114 mm-es lőszerre. Gyegtyarjov fegyvere egylövetű volt (PTRD), míg Szimonov fegyvere (PTRSZ) 5 töltény befogadására alkalmas tárat tartalmazott. Az akkori vezetés nem látott lényeges különbséget a két fegyver között, ezért mindkét fegyver hadrendbe állítását elfogadta. A két fegyvertípusból a második világháború alatt együttesen körülbelül 400 ezer darabot gyártottak.[3] A Gyegtyarjov-féle puska gyártása egyszerűbb volt, ezért nagyobb darabszámban készült.

A háború kezdetén a németeket sokkolta a rendkívüli átütőerejű szovjet páncéltörő fegyverek nagyszámú megjelenése, azonban ezek válogatás nélküli használata a német járművek páncélzatának megerősítéséhez vezetett. A harcoló németek páncélozott járműveiken köténylemezeket alkalmaztak, ami részben hatástalanná tette a páncéltörő fegyvereket. A védettebb harcjárművek ellen, mint például a Panzerkampfwagen IV, már nem volt elegendő tűzereje a PTRD−41 páncéltörő fegyvernek. Másrészt az elhamarkodott tervezés és az elkapkodott gyártás hibái csak a használat során derültek ki: például a csőszájfék konstrukciós hibájából adódóan a felverődő por, télen a hó lövéskor elárulta az állás helyét. Hibás volt a pontosabb célzást biztosító állvány konstrukciója is.

A német járművek köténylemezei és egyre erősebb páncélzata miatt a lövészek gyakran kényszerültek az előírás helyetti 300–500 méteres távolság helyett akár 100 méterről lőni az ellenséges járműveket, ami találati hiba esetén végzetes volt a lövészre nézve. Minden hiányossága ellenére kevés alkatrészből álló, egyszerű és könnyen elsajátítható kezelésű, megbízható fegyver volt.[4] 1944 végére a fegyver végleg elavulttá vált és csupán könnyebb páncélozott járművek vagy páncélozatlan teherautók ellen vetették be. A Szovjetunióban 1945-ben véglegesen kivonták a hadrendből, azonban számos helyen a továbbiakban is használták, mint például a koreai és afganisztáni háborúk, a csecsenföldi és a délszláv konfliktus esetén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://army.armor.kiev.ua/hist/ptr-2.shtml История противотанкового ружья
  2. http://weaponland.ru/load/145 Противотанковые ружья по странам (Tankelhárító fegyverek országonként)
  3. http://mobile.battlefield.ru/index.php?task=topic&id=346 Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben Советские противотанковые ружья (Szovjet tankelhárító fegyverek)
  4. http://www.masodikvh.hu/haditechnika/kezifegyverek/szovjet-kezifegyverek/770-ptrd-1941-panceltoer-puska PTRD 1941 páncéltörő puska

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:PTRD-41
A Wikimédia Commons tartalmaz PTRD–41 témájú médiaállományokat.