PSA-csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A PSA Peugeot Citroën egy francia autógyártó vállalatcsoport. 1976-ban alapították Párizsban. A cég története 1974-ben kezdődött, amikor a két, akkor még örök rivális francia autógyár közül a Peugeot részesedést vásárolt a Citroënben. Megállapodtak, hogy közösen fognak gépkocsikat gyártani. A vállalat a kilencedik legnagyobb autógyártó számít. [forrás?] Később a PSA összefogott az Opellel, a Fiattal és a Toyotával is, így a Peugeot és a Citroen haszongépjárművei közül az "átjelvényezés" hatására a modellek megjelenhetnek Opel, Fiat vagy Toyota emblémákkal is. Ugyanennek a módszernek köszönhetően a Peugeot és a Citroen modellek általában ugyanarra a platformra épülnek. A cég többségében autóiról lett híres, viszont gyártanak motorkerékpárokat, és finanszírozási lehetőségeket is nyújtanak. Nemrég átnevezték a vállalatot Groupe PSA-ra (PSA csoport).

2017-ben[szerkesztés]

A Reuters 2017. márciusi közlése szerint megszületett a megállapodás, amely szerint a General Motors eladja európai cégeit, az Opelt és a Vauxhallt a PSA-csoportnak 2,2 milliárd euróért. A PSA megkezdte a cégek reorganizációját.[1][2] A tranzakció érinti az Opel magyarországi, szentgotthárdi gyárát is, ahol az átszervezés tömeges elbocsátásokkal kezdetét vette.[3]


2018-ban[szerkesztés]

A PSA-csoport közölte, hogy az adózott eredménye 1,929 milliárd euróra nőtt a 2016. évi 1,730 milliárd euróról. A cégcsoport bevétele 20,7 százalékkal 65,21 milliárd euróra ugrott 2017-ben az egy évvel korábbi 54,03 milliárd euróról. A növekedés összehasonlító árakon elérte a 12,9%-ot. A PSA-csoport 2017-ben 3,63 millió járművet adott el, ami 15,4 százalékos növekedés 2016-tal összevetve.[4] (Ezek az adatok már az Opel és Vauxhall cégek eredményeit is tartalmazzák.)


Források[szerkesztés]


  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap