Pókerarcok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pókerarcok
(Rounders)
1998-as amerikai film
Rendező John Dahl
Producer Ted Demme
Joel Stillerman
Vezető producer Bob Weinstein
Műfaj
  • neo-noir
  • haverfilm
  • dráma
Forgatókönyvíró David Levien
Brian Koppelman
Főszerepben Matt Damon
Edward Norton
John Turturro
John Malkovich
Gretchen Mol
Famke Janssen
Zene Christopher Young
Operatőr Jean-Yves Escoffier
Vágó Scott Chestnut
Gyártás
Gyártó Miramax Films
Spanky Pictures
Országamerikai USA
Nyelv angol
héber
orosz
Forgatási helyszín
Játékidő 121 perc
Költségvetés amerikai 12 000 000 dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó amerikai Miramax Films
Bemutatóamerikai 1998. szeptember 11.
magyar 1999. június 3.
Korhatáramerikai R
További információk

A Pókerarcok (eredeti cím: Rounders) 1998-ban bemutatott thriller John Dahl rendezésében, mely a póker világáról, a nagy tétekben játszott pókerről szól. Főszereplők Matt Damon és Edward Norton. A film angol címe, a Rounders olyan személyeket jelent, akik kártyajátékból szerzett pénzen tartják fent magukat.

A Texas hold 'em és más pókerjátékok népszerűség-növekedésével a Pókerarcok kultikus filmmé vált. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a filmben látható kártyajelenetek, illetve szóhasználat meglehetősen közel áll a valóságoshoz.

Cselekménye[szerkesztés]

A film elején Mike (Matt Damon), beleunva a mindennapi robotba, leül a helyi alvilág egyik prominens képviselőjével, Teddy KGB-vel (John Malkovich), hogy végre nagyobb nyereményt zsebeljen be. Ez azonban nem sikerül, Mike elveszít 30 000 dollárt, későbbi jogi tanulmányaira félretett összes pénzét, ezért barátnője, Jo (Gretchen Mol) hatására felhagy a pókerrel, és barátja Joey Knish (John Turturro) segítségével éjszakai sofőrnek áll. Saját magának fogadalmat tesz, hogy soha többet nem fog kártyázni.

A szürke hétköznapok azonban hamar véget érnek, amikor Mike gyermekkori barátja, Lester (Edward Norton) szabadlábra kerül, és szinte azonnal ráveszi Mike-ot, hogy segítsen neki kiegyenlíteni a régmúltból magával hozott jelentős kártyaadósságot. A két fiatal egyre veszélyesebb helyzetekbe keveredik, s végül nem csak Mike magánélete, egzisztenciája, de mindkettőjük élete lesz a tét.

Szereplők[szerkesztés]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]