Pócsi Elek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pócsy Elek szócikkből átirányítva)
Pócsi Elek
Született1754. március 17.
Kokad
Elhunyt1831. július 11. (77 évesen)
Ungvár
Munkássága
Felekezetrómai katolikus egyház

HivatalMunkács görögkatolikus püspöke
Hivatali idő1816–1831
ElődjeBacsinszky András
UtódjaPopovics Vazul
Pócsi Elek a Catholic Hierarchy-n

Pócsi Elek (ukránul: Олексій Повчій), (Kokad, 1754. március 17.Ungvár, 1831. július 11.) görögkatolikus pap, Munkács püspöke.

Élete[szerkesztés]

Román családban született 1754-ben. 1789-ben szentelték pappá. 1816-ban választották meg Munkács püspökévé. 14 éves kormányzásának jelentős tette volt, hogy 1826-ban megkezdte az egyházmegyei kollégium építését, amely azonban anyagi okok miatt egészen 1940-ig elhúzódott. Egy árvaház at is tervezett, azonban ezt sem tudta megvalósítani. Kapcsolatot ápolt más ukrán lakosságú (Kárpátokon túli) tartományokkal, illetve foglalkozott az egyházi böjt megtartásának kérdéseivel. Az ő ideje alatt alapították a másik, Eperjesi görögkatolikus főegyházmegyét; ennek érsekévé Tarkovics Gergelyt nevezte ki I. Ferenc magyar király.

Pócsi 1831-ben hunyt el 77 éves korában. A püspöki székben Popovics Vazul követte.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Олексій_Повчій című ukrán Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]