Ove Joensen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ove Joensen
Született1948. december 3.
Tórshavn
Elhunyt1987[1]
Skálafjørður[1]
Állampolgárságaferöeri
Nemzetiségeferöeri
Foglalkozásatengerész[2]
A Wikimédia Commons tartalmaz Ove Joensen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ove Joensen (meghalt: Skálafjørður, 1987[1]) feröeri, tengerész volt; Nólsoyban élt. Szabadidejében kézimunkával megépítette a Diana Victoria nevű feröeri csónakot azzal a céllal, hogy Shetland érintésével Európába evezzen vele. A 900 mérföldes út célja az volt, hogy pénzt gyűjtsön a nólsoyi uszoda felépítésére. 1986-ban 41 nap alatt tette meg az utat, és amikor megérkezett Koppenhágába, főként az ott élő feröeriekből álló ujjongó tömeg fogadta, és érkezését élő adásban közvetítette a feröeri televízió.

Bő egy évvel hazatérése után megcsúszott egy hajó fedélzetén, és a Skálafjørður jeges vízébe esett; 39 évesen életét vesztette.[1][2]

Hatása[szerkesztés]

Ove Joensen emlékműve Nólsoyban
A Diana Victoria a csónakházban

Joensen emlékét a helyiek minden augusztus elején megünneplik az Ovastevna nevű fesztivállal, melynek a bevételeit az általa kezdeményezett uszoda felépítésére fordítják. Csónakja, a Diana Victoria ma is látható a nólsoyi kikötő egyik csónakházában.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Jón Fossá: Nólsoy (angol nyelven). faroeislands.dk. [2009. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 25.)
  2. a b c Stephen Metcalf: Into the Mystical Unreal Reality of the Faroe Islands (angol nyelven). T Style Magazine: Travel. The New York Times, 2007. március 25. (Hozzáférés: 2010. június 25.)