Ottone Visconti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ottone Visconti
Milánói főegyházmegye érseke
Hivatali idő
1262 1295
Előd Leone da Perego
Utód Ruffino da Frisseto
Milánó ura
Hivatali idő
1277 1287/1295
Előd Napoleone della Torre
Utód Matteo Visconti
Katonai pályafutása
Csatái desiói csata

Született 1207
Invorio
Elhunyt1295. augusztus 8. (87-88 évesen)
Chiaravalle apátság
Sírhely Milánói dóm

Szülei Bertha (Pirovano) Visconti
Uberto Visconti
Foglalkozás katolikus pap
Vallás római katolikus egyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Ottone Visconti témájú médiaállományokat.

Ottone Visconti (Invorio, Novara mellett; 1207Milánó, 1295. augusztus 8. ) milánói érsek, a Visconti-család milánói és lombardiai hatalmának megteremtője.

Élete[szerkesztés]

Ottone Visconti Matteo Visconti nagybátyja volt, ezért valószínűleg Uberto Visconti († 1249) fia. Egyházi pályafutását a pápai legátus és Ottaviano Ubaldini bíboros segédjeként kezdte. 1260-ban a novarai podestà volt. Két évvel később, 1262. július 22-én IV. Orbán pápa milánói érsekké nevezte ki, hogy megerősítse Róma pozícióját a milánói egyházzal és a della Torre (Torriani) családdal szemben, akik a népszerű párt, a Popolare vezetőiként irányították a milánói egyházat akkoriban. Martino della Torre(wd), aki 1256 óta volt ténylegesen a város ura, ellenezte a kinevezést, és száműzte Ottonét, így 15 évig nem foglalhatta el az érseki széket. 1277-ben a Torrianikkal szemben álló nemesi párt segítségével döntő győzelmet aratott Napoleone della Torre(wd) felett a desiói csatában, ami lehetővé tette számára, hogy ne csak egyházmegyéjét vegye birtokba, hanem a várost is.

1287-ben Matteo Viscontit kinevezte Capitano del Popolónak, aki 1291-ben Milánó urává vált. Ottone visszavonult a Chiaravalle milánói kolostorba, ahol 1295. augusztus 8-án meghalt.

Képek az angerai vár tanácstermének freskójáról[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ottone Visconti című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]