Ottmarsheimi apátsági templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ottmarsheimi Szent Péter és Pál apátsági templom
védett nemzeti műemlék (monument historique)
Az apátsági templom délkeletről nézve
Az apátsági templom délkeletről nézve
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeStrasbourgi főegyházmegye
NévadójaSzent Otmár (apátság)
Péter apostol, Pál apostol (templom)
Építési adatok
Építése1030
Stílusromán építészet
ÉpíttetőjeRudolf von Altenburg
Felszentelés1049
FelszentelőIX. Leó pápa
Elérhetőség
TelepülésOttmarsheim
Elhelyezkedése
Ottmarsheimi Szent Péter és Pál apátsági templom (Franciaország)
Ottmarsheimi Szent Péter és Pál apátsági templom
Ottmarsheimi Szent Péter és Pál apátsági templom
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 47′ 14″, k. h. 7° 30′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 47′ 14″, k. h. 7° 30′ 27″
Térkép
SablonWikidataSegítség

Az ottmarsheimi Szent Péter és Pál apátsági templom (franciául: Église Saint-Pierre-et-Saint-Paul dOttmarsheim) Felső-Elzászban, Ottmarsheimben található, Franciaország Haut-Rhin megyéjének területén. A legnagyobb részt a 11. századból származó egykori ottmarsheimi rendház (Bencések) temploma a németországi román stílus egyik legjelentősebb képviselője. Az oktogon formájú központi épület példaképe az aacheni dóm. A templom ezen kívül a németországi ún. A román stílus útjának, mint turisztikai látványosságnak az egyik jelentős állomása.

Előzmények[szerkesztés]

Ottmarsheim az Itáliát a Basel–Straßburg–Mainz útvonalon keresztül Hollandiával összekötő kereskedelmi útvonalon fekszik, és már a rómaiaknak is volt itt települése. A név Szent Otmártól származik, aki 8. században a Sankt Gallen-i kolostor alapítója volt, amely rendházhoz a környéken több terület tartozott.

1030-ban a Habsburg-család tagja, Rudolf von Altenburg alapította az itteni bencés apátságot, ide szeretett volna temetkezni. IX. Leó pápa, aki a közeli Eguisheimből származott, az új templomot 1049-ben szentelte föl. A kolostort 1273-ban neuenburgi parasztok, 1445-ben és 1446-ban a bázeliek, 1468-ban a berniek dúlták fel. E pusztítások következtében, valamint mert a rendház köteles volt ellátni a király nevében utazókat, a kolostor idővel elszegényedett. A templomot és a rendház épületeit többször átépítették ez idő alatt. Az 1790-es szekularizációt követően a rendházat lerombolták. A templomot azonban megvette az egyházközség, és máig is annak tulajdonában maradt.

A templom építészeti története[szerkesztés]

A templom 1020 és 1030 között épült Nagy Károly aacheni palotakápolnájának (amely ma az aacheni dóm része) mintájára. Aacheni példaképéhez hasonlóan ezt is Szűz-Mária tiszteletére szentelték. A 13. század elején a nyugati előcsarnokot kiépítették toronnyá, a külső falakat részeben restaurálták. A templom a 14. ill. 15. században teljesen be volt fedve freskókkal, ekkor már Szent Péter patrocíniuma alatt állott. Egy 1445-ös tűzvész miatt majdnem az összes freskó megsemmisült. 1495-ben délkeleten új Szent Kereszt-kápolnát kapcsoltak az épülethez majd 1582-ben egy Miasszonyunk-kórust, északkeleti részt apácák számára alakították ki, míg a karzat a központi csarnokban a bencések részére maradt fenntartva.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Église Saints-Pierre-et-Paul (Ottmarsheim)
A Wikimédia Commons tartalmaz Abteikirche Ottmarsheim témájú médiaállományokat.