Otavák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Otavák
Teljes lélekszám
15 000
Régiók
USA (Oklahoma, Michigan)
Kanada (Ontario)
Nyelvek
angol, otava
Vallások
kereszténység, egyéb
Rokon népcsoportok
odzsibuák, potavatamik és más algonkin népek
A Wikimédia Commons tartalmaz Otavák témájú médiaállományokat.

Az otavák (angolul: Ottawa, más változatok: Odawa, Odaawaa) egy észak-amerikai, (az északkeleti indiánok közé tartozó) népcsoport, a név jelentése: kereskedők. Rokonságban állnak, de nem azonosak az odzsibuákkal. Történelmileg a Huron-tó északi partján telepedtek le. Körülbelül tizenötezer otava él napjainkban Michigan államban, Ontarióban és Oklahomában. Az otava nyelv az odzsibua nyelv egy elkülönült nyelvjárásának tekinthető, melyet a szinkópák gyakori használata jellemez. Az otava nyelv – az odzsibua nyelvhez hasonlóan – az algonkin nyelvcsaládba tartozik.

Az odzsibuákhoz hasonlóan, az otavák általában a Nishnaabe szóval hivatkoznak önmagukra, melynek jelentése eredeti nép.

Az otavák és az odzsibuák hosszú időn át a Három Tűz Tanácsának nevezett szövetséghez tartoztak, melynek az irokézek és a sziúk voltak az ellenségei. Az otavák a franciákkal is szövetkeztek az angolok ellen, melynek legnagyobb horderejű vállalkozása a Pontiac otava főnök vezette indiánfelkelés volt 1763-ban. Egy évtizeddel később Egushawa főnök vezette az otavákat a britek szövetségeseként az amerikai függetlenségi háborúban. Az 1790-es években Egushawa újra számos hadjáratot vezetett az amerikaiak ellen az Északnyugati indián háborúban.

A nép neve angol átiratában az Ontario-beli Ottawa település és az Ottawa folyó névadója lett, habár az otavák szorosan vett szállásterülete (kereskedelmi kapcsolataikat leszámítva) az európai gyarmatosítók megérkezésének idején jóval a róluk elnevezett várostól és folyótól nyugatra húzódott.

Otava közösségek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]