Osztrák–Magyar Haydn Zenekar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Osztrák-Magyar Haydn Zenekar szócikkből átirányítva)
Osztrák–Magyar Haydn Zenekar
Információk
Alapítva1987
Műfajkomolyzene
Az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Osztrák–Magyar Haydn zenekart Fischer Ádám alapította 1987-ben osztrák és magyar zenészek együttműködésével.[1] A zenekar székhelye a Kismartonban található Haydn-terem, a zeneszerző egykori lakhelye. Repertoárjában Haydn zenéje mellett más klasszikus, illetve romantikus zeneszerzők (például Mozart és Schubert) művei is szerepelnek.

Története[szerkesztés]

Fischer Ádám az együttest azzal a céllal hívta életre, hogy az a közös zenélésen keresztül kulturális kapcsolatot teremtsen a vasfüggöny két oldalán található közösségek közt. 1987-ben részben a Bécsi Filharmonikusok, részben hazai zenekarok tagjaiból alakult az együttes. Művészeti tevékenységük a rendszerváltás után is fennmaradt és máig aktív. Tagsága ma is nagyjából fele-fele arányban osztrák és magyar zenészekből áll.

Fischer Ádám, a zenekar tiszteletbeli karmestere

2015-ben a zenekar vezetésével Nicolas Altstaedtot bízták meg, Fischer Ádám pedig tiszteletbeli karmester.

Fellépései[szerkesztés]

A zenekar állandó közreműködője a kismartoni Haydn-fesztiválnak, illetve felléptek már a világ számos pontján, többek között Európa, az USA, Japán, Korea illetve Kína hangversenytermeiben. Meghívásra adtak már koncertet az alábbi hangversenytermekben: a bécsi Konzerthaus és a Musikverein, a budapesti Müpa, a schwarzenbergi Schubertiade, a Musikverein Graz, a zürichi Tonhalle, a ganfi Victoria Hall, a baden-badeni Festival Hall, a Berlin Philharmonic Hall, madridi Auditorio Nacional, a barcelonai Palau de la Musica, a tokiói Suntory Hall, a Seoul Arts Center, a pekingi National Center of Performing Arts, illetve a londoni BBC Proms.

Gyakori részvevői különféle zenei fesztiváloknak, ilyenek például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, illetve a New York-i "Mostly Mozart" fesztivál.[1]

Felvételei[szerkesztés]

A zenekar feladatának tekinti Haydn életművének feltárását és rögzítését. Az 1987 és 2001 közötti időszakban készült a zeneszerző összes szimfóniájának felvétele, melyet a Nimbus records kiadóval adtak közre.[2]

  • Joseph Haydn: Gesamtaufnahme aller 104 Symphonien (Nimbus/Brilliant Classics)
  • Joseph Haydn: Symphonie Nr. 97., Symphonie Nr. 102., Overtüre zu "L'anima del filosofo" (MDG Dabringhaus & Grimm)
  • Joseph Haydn: Symphonie Nr. 88. G-dur, Symphonie Nr. 101. d-moll, "Die Uhr", Overture zu "L'isola disabitata" (MDG Dabringhaus & Grimm)
  • Joseph Haydn: Symphonie Nr. 92. G-dur, Symphonie Nr. 94. G-dur "Paukenschlagr", Overture zu "La fedelità premiata" (MDG Dabringhaus & Grimm)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinettenkonzert A-dur KV 622, Klarinettenkonzert A-dur KV 581, Sharon Kam közreműködésével (Berlin Classics)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • A Gramophone magazin legjobb felvételnek járó elismerése Haydn 40-54 szimfóniáinak felvételéért
  • 2006 Echo Klassik-díj az első sound surround technikával rögzített Haydn-felvételükért
  • 2008 Echo Klassik-díj a második sound surround technikával rögzített Haydn-felvételükért

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Österreichisch-Ungarische Haydn-Philharmonie - English. www.haydnphil.com. [2016. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 22.)
  2. Ein Überblick über unsere Gesamtaufnahme aller Haydn Symphonien und weitere Einspielungen. www.haydnphil.com. [2016. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 22.)