Oscar Alemán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oscar Alemán
Oscar Alemán.jpg
Életrajzi adatok
Született 1909. február 20.
Resistencia
Elhunyt 1980. október 14. (71 évesen)
Buenos Aires
Sírhely La Chacarita Cemetery
Pályafutás
Műfajok dzsessz
Hangszer
Tevékenység zenész, énekes, táncos, előadóművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Oscar Alemán témájú médiaállományokat.

Oscar Marcelo Alemán (1909. február 20.1980. október 14.) argentin jazz gitáros, énekes, táncos, előadóművész. Afro-argentin családból származott.[1]

Oscar Marcelo Alemán Észak-Argentínában, Chaco Provinceben született 1909. február 20-án. Hatévesen a családi együttesben, a Moreria Sextetben énekelt és táncolt, valamint cavaquinhón, brazil ukulelén játszott, mielőtt elkezdte volna a gitározást.[2] Tízéves korában, miután az anyja meghalt, az apja pedig öngyilkosságot követett el, árván maradt, és néha táncosként vagy zenészként kereste a kenyerét Santos utcáin.

Alemán kétféle gitáron játszott – többnyire a D-lyukú mánus gitáron (amilyet Django Reinhardt is használt), és egy National Style 1 tricone rezonátoros gitáron.[2]

1924-ben Alemán találkozott Gaston Bueno Lobo brazil gitárossal, majd elkezdtek együtt dolgozni. A duó Los Lobos néven lépett föl, és a neves argentin Victor-díjra is jelölték. Alkalmilag Eleven Verdure hegedűst is meghívták, ekkor Trio Victor néven léptek föl.

Az 1930-as években, mikor felfedezte az amerikai jazz világát, Eddie Langen és Joe Venutin keresztül, Párizsba költözött, ahol Josephine Baker azonnal leszerződtette, hogy vezesse a bandáját, a Baker Boyst a Café de Parisban. Ez remek lehetőséget nyújtott neki arra, hogy rendszeresen játsszon amerikai jazz zenészekkel, akik Josephine-t mentek megnézni.

Alemán később megalakította a saját, kilenctagú zenekarát, ami minden este a Le Chantillyban játszott, nem messze attól a helytől, ahol Django Reinhardt és az olasz származású hegedűs Stéphane Grappelli játszottak, a híres Quintette du Hot Club de France nevű együttesükkel. Bár ez a két gitárzseni sosem készített közös felvételt, közeli barátokká váltak.

1939-ben Leonard Feather jazz kritikus Párizsba látogatott. Visszatérve Amerikába az új „felfedezéséről” magyarázva, s állította, „Alemánba több swing szorult, mint akármely másik gitárosba a kontinensen.”

Az 1940-es években Alemán Buenos Airesbe költözött és folytatta a fellépéseket a swing kvintettjével, és a kilenctagú zenekarával is.

1972-ben, 63 évesen Alemán egy új albumot készített, amit remek kritikával fogadtak és sikerült beindítania újra a karrierjét a régi lemezek újbóli kiadásával, koncertekkel és televíziós szereplésekkel. Folytatta a tanítást, és a fellépéseket Buenos Airesben, egészen haláláig. Oscar Marcelo Alemán 1980-ban, 71 éves korában hunyt el.

Források[szerkesztés]

  1. Tango: The Art History of Love By Robert Farris Thompson
  2. a b Bob Brozman, The History & Artistry of National Resonator Instruments, Centerstream Publishing 1993, ISBN 0-931759-70-6