Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára
Библиотека Российской академии наук (БАН)
TelepülésVasziljevszkij-szigeti kerület
Cím Oroszország, Szentpétervár
Építési adatok
Megnyitás1714
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára (Szentpétervár)
Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára
Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára
Pozíció Szentpétervár térképén
é. sz. 59° 56′ 38″, k. h. 30° 17′ 49″Koordináták: é. sz. 59° 56′ 38″, k. h. 30° 17′ 49″
Térkép
Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára (Библиотека Российской академии наук) állami tulajdonú könyvtár Szentpéterváron, amelyet az Orosz Tudományos Akadémia tagjai és a felsőfokú végzettségűek vagy a felsőoktatási rendszerben részt vevő diákok egyaránt használhatják. A könyvtár az akadémia része, mely a központi gyűjteményen kívül több szentpétervári felsőoktatási intézmény könyvtárainak gyűjteményét is magába foglalja több más város tudományos intézményeinek könyvtárával együtt.

Története[szerkesztés]

1714-ben I. Péter orosz cár alapította Szentpéterváron, ahol a Tudományos Akadémia részeként jött létre. 1747-től az összes felsőoktatási intézményének, majd 1783-tól az ország minden kiadójának kötelespéldányt kellett szolgáltatnia könyvtár számára.

1728–1924 között Kunsztkamerában voltak a könyvek elraktározva, majd az 1920-as években a rendszerváltás következtében nagyon sok könyvet adtak át az Orosz Tudományos Akadémia Könyvtárának, ezért 1924–1925 között a gyűjteményt új épületbe szállítottak, ami már 1914-ben elkészült, azonban az első világháború ideje alatt katonai kórházként működött.

1941–1944 között a város ostromának ideje alatt a gyűjtemény a városban maradt, a könyvtár pedig nyitva állt.

1988. február 15-én a könyvtárban hatalmas tűzvész pusztított, aminek eredményeként jelentős mennyiségű könyv és dokumentum megsérült vagy megsemmisült. Ezt megelőzően 1986-ban 17 288 365 tételt számolt a könyvtár gyűjteménye.

Könyvtár adatai[szerkesztés]

  • Központi gyűjtemény: 20,6 millió tétel
  • Jegyzékbe vett tételek száma: 26,5 millió tétel
  • Könyvtár igazgatója: Valery Leonov

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Library of the Russian Academy of Sciences című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.