Orlowski Balogh Edit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orlowski Balogh Edit
Orlowski Dániel felvétele
Orlowski Dániel felvétele
Született1933. november 7.
Topánfalva
Elhunyt1988. február 7. (54 évesen)
Kolozsvár
Állampolgárságaromán
GyermekeiOrlowski Dániel
Foglalkozásaszobrász
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Orlowski Balogh Edit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Orlowski Balogh Edit, névváltozat: Orlowski-Balogh Edit, Orlowska Edit (Topánfalva, 1933. november 7.Kolozsvár, 1988. február 7.)[1][2] erdélyi magyar szobrászművész.

Életpályája[szerkesztés]

Topánfalván született, de a család, születése után nemsokára Aranyospolyánra[3] költözött. Tordán járt iskolába, majd ipari technikumban porcelán szakos volt. 1952-1953-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára járt. Tanulmányait 1954-ben Leningrádban folytatta a Repin Intézetben. 1958-ban hazatért, és a bukaresti Nicolae Grigorescu Művészeti Egyetemen fejezte be tanulmányait 1960-ban szobrász szakon. A Szovjetunióban megismerkedett a lengyel Orlowski Mieczyslaw egyetemi hallgatóval, akivel összeházasodott, és Romániában telepedtek le. Szobrászként 1969-ben debütált Bukarestben, de még abban az évben részt vett egy brüsszeli kiállításon is.

Az egyetem elvégzése után férjével Konstancán telepedett le, ahol bekapcsolódtak a város művészeti életébe. A Képzőművészek Szövetsége helyi kirendeltségének minden kiállításán szerepelt. A városban szabadtéri szobrai is vannak. Miután férje Nyugat-Németországba emigrált, visszaköltözött szüleihez Tordára. Részt vett a kolozsvári művészek szövetségének munkájában. Hogy eltarthassa fiát, munkáit a Képzőművészeti Alap üzleteiben értékesítette.

A szobrok tervezésében fontos szerepet játszott nála a rajztanulmány. Ezek a rajzok önmagukban is művészi értéket képviselnek. Orlowski Balogh Edit az 1960–70-es években az erdélyi művészet meghatározó személyisége volt.

Aranyospolyánban van eltemetve.

Munkássága[szerkesztés]

A műteremben
Kompozíció (jobb oldalt Szőcs Géza mellszobra)

Tanulmányútjai[szerkesztés]

Csoportos kiállításai[szerkesztés]

  • Konstanca, 1963–1975
  • Bukarest, 1969, 1971
  • Brüsszel, 1969
  • Baku, 1971

Köztéri szobrai vannak Mangalián, Aranyosgyéresen, Konstancán. A Măgurai Művészeti Táborban 1971-ben díjazott szobra, az Áthatolás című, ma is látható. Egyik legsikerültebb alkotása, a Béke a Székely Nemzeti Múzeumban található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentés, Igazság, 1988. február 9. Online hozzáférés
  2. Az információ autentikus forrásból származó hiteles közlés. A közlést tartalmazó e-mailt archiváltuk, szövegét az önkéntes ügyfélszolgálatot ellátó szerkesztők a 2023021910003291 ügyszám alatt olvashatják. Aki meg szeretne bizonyosodni az információ valódiságáról, lépjen kapcsolatba a hozzáféréssel rendelkező önkéntesek valamelyikével!
  3. Aranyospolyán 1966 óta Torda keleti része.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]