Olivier Blanchard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Olivier Blanchard
Oliver Blanchard, IMF 98BlanchardWEO1 lg.jpg
Született 1948. december 27. (69 éves)
Amiens[1]
Állampolgársága francia
Foglalkozása
  • közgazdász
  • egyetemi oktató
Tisztség elnök
Iskolái
Kitüntetései
  • Fellow of the Econometric Society
  • Neumann János-díj (2012)[2]
  • Honorary doctor of the Ghent University (2016. március 18.)[3]
  • Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje (2016. március 25.)[4]

Olivier Jean Blanchard (Amiens, Franciaország, 1948. december 27. –) a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi vezető közgazdásza 2008. szeptember 1. óta. Emellett a Közgazdaságtan Professzora a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT), habár távozófélben van.

Ph.D. minősítését Közgazdaságtan szakterületen szerezte 1977-ben a MIT-n. A Harvard Egyetemen tanított 1977 és 1983 között, majd professzorként visszatért a MIT-re. 1998 és 2003 között az egyetem Közgazdaságtani Tanszékének elnökeként tevékenykedett. A Fed bostoni és New York-i fiókjának tanácsadója (1995, illetve 2004 óta).

Nemcsak a makroökonómia területén publikált számos tanulmányt, hanem tankönyveket is írt (egyaránt aktív és végzett) hallgatók számára (ideértve a rendkívül népszerű azonos nevű Makroökönómiá-t is). A yorki egyetem csak egy a sok felsőoktatási intézmény közül, ahol manapság is ez a könyv szolgál az emelt szintű makroökonómiai tananyag alapjául.

Blanchard házas, felesége Noelle, három lányuk Serena, Marie és Giulia.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Olivier Blanchard című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]