Olivier Blanchard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olivier Blanchard
Oliver Blanchard, IMF 98BlanchardWEO1 lg.jpg
Született
1948. december 27. (66 éves)
Amiens
Foglalkozása közgazdász
Iskolái Massachusetts Institute of Technology

Olivier Blanchard weboldala

Olivier Jean Blanchard (Amiens, Franciaország, 1948. december 27. –) a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi vezető közgazdásza 2008. szeptember 1. óta. Emellett a Közgazdaságtan Professzora a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT), habár távozófélben van.

Ph.D. minősítését Közgazdaságtan szakterületen szerezte 1977-ben a MIT-n. A Harvard Egyetemen tanított 1977 és 1983 között, majd professzorként visszatért a MIT-re. 1998 és 2003 között az egyetem Közgazdaságtani Tanszékének elnökeként tevékenykedett. A Fed bostoni és New York-i fiókjának tanácsadója (1995, illetve 2004 óta).

Nemcsak a makroökonómia területén publikált számos tanulmányt, hanem tankönyveket is írt (egyaránt aktív és végzett) hallgatók számára (ideértve a rendkívül népszerű azonos nevű Makroökönómiá-t is). A yorki egyetem csak egy a sok felsőoktatási intézmény közül, ahol manapság is ez a könyv szolgál az emelt szintű makroökonómiai tananyag alapjául.

Blanchard házas, felesége Noelle, három lányuk Serena, Marie és Giulia.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Olivier Blanchard című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]