Old Firm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szurkolók a csapatok közötti mérkőzésen

Old Firm-nek a két nagy glasgowi futballcsapat, a Celtic FC és a Rangers FC mérkőzéseit szokás nevezni. Miután előbbit 1888-ban, utóbbit 1873-ban alapították, jó néhány mérkőzést játszottak már egymás ellen. Az eddigi 386 tétre menő összecsapásból 154-t a Rangers, 138-at a Celtic nyert, míg 94 döntetlennel végződött. Az első találkozót 1888. május 28-án a hazai pályán játszó Celtic nyerte 5–2-re. A legutóbbi mérkőzést 2019. szeptember 1-jén rendezték, a végeredmény 0-2 lett.

A két klub kiemelkedik a skót labdarúgásból, ketten együtt 104 skót bajnokságot és 72 skót kupát nyertek.

Nagy ellentétek[szerkesztés]

A CelticRangers ellentét nem kizárólag azért oly kiélezett, mert a két klub olyan hatalmas mértékben uralja a skót labdarúgást. A Celtic szurkolói katolikusok, a Rangers hívei protestánsok. Amíg pedig utóbbi csapat stadionjában rendszeresen brit zászló lobog, előbbiében Írország lobogóját látni (a Celticet ír bevándorlók alapították). A több mint száz éves ellentét nem ritkán csúcsosodik ki a mérkőzéseken tömegverekedésben, szurkolók közötti összecsapásokban, melyek néha halálesettel végződnek, noha mindkét csapat vezetősége küzd a szélsőséges csoportok ellen. A két klub léte egyébként több, mint 120 millió fonttal gazdagítja a skót gazdaságot.

Az elnevezés[szerkesztés]

Az Old Firm (helyenként Auld Firm) elnevezés szó szerinti fordításban "öreg céget" jelent, de erről persze szó sincs a CelticRangers párharc kapcsán. A szókapcsolat állítólag onnan származik, hogy első mérkőzésük után a helyi lapok a békés mérkőzés kapcsán azt írták, hogy úgy játszottak, mint régi, jó barátok. Ez angolul valahogy így fest: they played as old firm friends.

Nevezetes mérkőzések[szerkesztés]

Old Firm 2008-ban

Az Old Firm történetében sok felejthetetlen mérkőzést játszottak, alább a leghíresebbek szerepelnek:

Statisztika[szerkesztés]

Bajnokság/kupa Meccsek Rangers Döntetlen Celtic
Skót bajnokság 318 121 87 110
Skót kupa 51 16 10 25
Skót ligakupa 49 24 2 23
Összesen 418 161 99 158