Obinitsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Obinitsa
Obinitsa iskolatemploma
Obinitsa iskolatemploma
Közigazgatás
Ország Észtország
Népesség
Teljes népesség142 fő (2019. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Terület2,81 km²
IdőzónaUTC+2
Térkép
é. sz. 57° 48′ 35″, k. h. 27° 26′ 33″Koordináták: é. sz. 57° 48′ 35″, k. h. 27° 26′ 33″
A Wikimédia Commons tartalmaz Obinitsa témájú médiaállományokat.

Obinitsa (más néven Obiniste, Abinitsa, Kirikmäe) falu Võru megyében, Setomaa községben. A falu Mokornulkához tartozik.

Története[szerkesztés]

Az obinitsai Urunk színeváltozásának temploma (2013)

A Sakalovapalo sírhalmai a falu északi részén találhatók. A feltételezések szerint a Nagy északi háborúban elesettek temetkezési helye lehetett. Mellette található az Obinitsa-temető.

A 20. század elején megalapították az obinitsai templomot. 2008-ban elrendelték a templom bezárását, és az épület teljes egészében az iskola tulajdonába került. A helyi pap, Vilemon Talomehe vezetésével a temető mellett felépült az Urunk színeváltozásának temploma. Ma már nem használják az iskola-templom épületét.

Az obinitsai úgynevezett Kalju-házban 1945-ben az Obinitsa Községi Tanács irodája lett elhelyezve. Ezt követően a házban tejüzem, postahivatal, orvosi segélyállomás, könyvtár és művelődési ház kapott helyet. Az épületben 1960 és 1995 között a település szovhoz irodája működött. Evar Riitsaar 2004-ben Hal’as Kunn Művészeti Galériát alakított ki az épületben.[2]

Obinitsától 4 km-re található a Seto erődgazdaság vagy Luikjärve farm.

A községben 2010-ig működött a Meremäe-Obinitsa Általános Iskola. Ezután az iskola épületében megnyílt az Obinitsa faluközpont (könyvtár, óvoda, tornaterem, szauna és bérelhető helyiségek).

Az észt önkormányzatok 2017-es közigazgatási reformja előtt a falu Meremäe községhez tartozott.

Természet[szerkesztés]

Az Obinitsa-tó a falu keleti részén található. A 20,1 hektáron elterülő tó medrének átlagos mélysége 4,1 méter. A tóhoz tartozó vízgyűjtő terület 43 km². Vizét a Tuhkvitsa-patak adja, valamint ugyanez a patak vezeti el.[3] A tó szemközti partján, Karamsina község területén található az Obinitsa Juudatare nevű barlang.

Népesség[szerkesztés]

Obinitsa falunak a 2011-es népszámlálás szerint 135 lakosa van, 2000-ben 240 lakosa volt.

A Finnugor Kulturális Főváros[szerkesztés]

Tsirgu, a kultúra fővárosának jelképe Obinitsába érkezése 2014 októberében

2014. augusztus 11-én Obinitsát választották a 2015-ös év Finnugor Kulturális Fővárosnak a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) kongresszusán Helsinkiben.

A 2016-os évben Iszkaszentgyörgy és Veszprém városa részesült ebben a megtiszteltetésben. A Finnugor Kulturális Főváros projekt célja a nemzeti régiók fejlődésének fellendítése és pozitív kép kialakítása róluk.

Obinitsa 2015-ös Finnugor Kulturális Fővárosa elnevezése kapcsán a Szetu Kongresszus 2015-öt finnugor évnek nyilvánította Szetumaán.[4]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Észt Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2019. június 9.)
  2. Sillaots, Liidia Obinitsa ajast aega, Hilanamoro, 2006.
  3. Obinitsa järv Kalapeedia
  4. XI Seto Kongress setomaa.ee (észtül)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Obinitsa című észt Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]