Nyugtalottó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nyugtalottó vagy számlalottó egy olyan nyereményjáték, amiben a valamilyen termék vagy szolgáltatás vásárlása vagy igénybevétele után kapott számlát beküldők között pénzt sorsolnak ki.

A játék célja[szerkesztés]

A játékot általában maga az állam szervezi annak érdekében, hogy a szürkegazdaságot visszaszorítsa, a vállalkozói bevételeket kifehérítse. Ennek egyik módja, hogy a nyereményjátékkal ráveszi a vásárlókat a számla elkérésére, vagyis a vásárlás legalizálására. Előfordul, hogy a játékot olyan vállalkozás karolja fel, amelyik érdekelt a legális vásárlások elterjedésében – ilyen lehet például egy pénztárgépeket forgalmazó cég.

A játék története[szerkesztés]

Online pénztárgép által kiállított nyugta (minta)

Ilyen típusú játék először 1959-ben bukkant fel Tajvanon,[1] Kínában pedig elsősorban a szolgáltatóiparban honosodott meg, ahol a számlatömb tartalmaz egy lekaparható csíkot, ami alatt el van rejtve, hogy nyertes-e a számla vagy sem.[2] Magyarországon először a második Gyurcsány-kormány hirdetett ilyen játékot Tiszta Haszon Program néven 2009-ben, melyen a számlákat beküldők közül havonta tíz nyertes kapott egy-egymillió forintot.[3] Ezt a játékot azonban a Bajnai-kormány 2010 januárjában beszüntette.[1] Ezt követően 2013-ban Szlovákiában vezettek be hasonló nyereményjátékot, melynek során kezdetben havi 14 millió számlát küldtek be a vásárlók sorsolásra,[4] ám két év múlva már csak harmadannyi "szelvény" vett részt a sorsoláson, a játék kifulladni látszott.[5] Romániában nyugtalottó 2015-ben indult Loteria bonurilor fiscale néven, ahol azonban a nyereményalapot teljes egészében felosztották egy bizonyos – sorsolással meghatározott- összegű számlát beküldők között, így előre nem is lehetett tudni, hogy egy-egy számlára mennyi jut a 68 millió román lejes alapból.[6]

2016-ban Magyarországon egy pénztárgépeket forgalmazó vállalkozás újraindította a játékot Nyugtalotto néven[7] (helyesírási hibával, rövid o-val), melynek során a vásárlást követő 24 órán belül interneten kell beírni a nyugtán található úgynevezett pénztárgépi AP-kódot. Ebben a játékban hetente összesen 60 ezer forintot osztanak szét három nyertes között.

Források[szerkesztés]

  1. a b Pénzt osztanak, de pénzt csinálnának belőle (és önből is). Hvg.hu (2016. február 23.) (Hozzáférés: 2018. augusztus 6.)
  2. Szabó M. István, Baksa Roland: Máshol bejön az adócsalók ellen, mi eldobtuk. Hvg.hu (2014. július 23.) (Hozzáférés: 2018. augusztus 6.)
  3. Gyurcsány a sorsoláson: Adót fizetni hazafias kötelesség. Magyar Nemzet (2009. február 13.) (Hozzáférés: 2018. augusztus 6.) arch
  4. Sikeres a számlalottó Szlovákiában. Új Szó (2014. január 23.) (Hozzáférés: 2018. augusztus 6.)
  5. Már nem olyan érdekes a számlalottó. Blikk (2015. január 13.)
  6. Megtartották az első sorsolást a romániai nyugtalottón. Blikk (2015. április 13.)
  7. nyugtalotto.hu. www.nyugtalotto.hu. (Hozzáférés: 2016. március 22.)