Nyílt tengeren (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyílt tengeren
(Open Water)
2003-as amerikai film

RendezőChris Kentis
ProducerLaura Lau
Műfaj
ForgatókönyvíróChris Kentis
FőszerepbenBlanchard Ryan
Daniel Travis
Saul Stein
Estelle Lau
ZeneGraeme Revell
OperatőrChris Kentis
Laura Lau
VágóChris Kentis
Gyártás
GyártóLions Gate Entertainment
Plunge Pictures
Eastgate Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő79 perc
Költségvetés120 000-500 000 dollár
Forgalmazás
ForgalmazóLions Gate Entertainment
Bemutató2003. október 23. (Hamptoni Nemzetközi Filmfesztivál)
2004. augusztus 6.
Korhatár16 III. kategória (F/0306/J)
Bevétel55,5 millió dollár
Kronológia
KövetkezőNyílt tengeren 2: Elsodródva
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nyílt tengeren (eredeti cím: Open Water) egy 2003-ban bemutatott amerikai horror Chris Kentis rendezésében. A történet egy amerikai házaspárról szól, akik nyaralás közben részt vesznek egy búvárkodáson, ahol véletlenül ott hagyják őket a nyílt tengeren.

A film állítólag Tom és Eileen Lonergan történetén alapszik, akik 1998-ban egy búvárcsoporttal, az Outer Edge Dive Company-val kimentek a Nagy-korallzátonyhoz, és véletlenül elmaradtak csoportjuktól, miután a legénység nem vette pontosan számba a létszámot.[1][2]

A film költségvetése 120 000 dollárba került, majd miután bemutatták a Sundance filmfesztiválon, a Lions Gate Entertainment felvásárolta a jogokat és további 8 millió dollárt költött a forgalmazásra és a marketingre.[3] A produkció végül 55 millió dolláros bevételt termelt, ebből 30 millió dollárt az észak-amerikai pénztáraknál.[4]

A forgatás megkezdése előtt tanulmányozták a Lonergan-házaspár történetét, a készítők beszéltek Matt Lauer amerikai televíziós személyiséggel, híradóssal, aki korábban interjút készített két búvárral, Richard Neely-vel és Ally Daltonnal, akiket egy merülés során a csoportja szintén otthagyott a nyílt tengeren 2008. május 21-én.[5]

Cselekmény[szerkesztés]

Daniel Kintner és Susan Watkins csalódott, hogy nem tudnak elég időt egymással tölteni, annak ellenére, hogy mindketten keményen dolgoznak. Úgy döntenek, hogy elmennek nyaralni, ahol a második nap részt vesznek egy csoportos búvárkodáson. Az utasok számát 20 főben veszik nyilvántartásba. Daniel és Susan úgy döntenek, hogy víz alatt tartózkodva rövid időre elválnak a csoporttól. Fél órával később a csoport visszatér a hajóra. Két tagját véletlenül kétszer számolják, ezért az ezért felelős szervező úgy gondolja, hogy mindenki visszatért a hajóra és elhagyják a helyet. Daniel és Susan eközben még mindig víz alatt vannak, nem tudva, hogy a többiek visszatértek a hajóra. Amikor a felszínre érnek, akkor látják, hogy a hajó elment. Úgy vélik, hogy a csoport hamarosan visszatér, hogy felvegye őket.

A tengerben sodródva Daniel és Susan lassan ráébred, hogy hajójuk nem tér vissza értük. Küzdenek az éhezés és a mentális kimerültség ellen, és rájönnek, hogy valószínűleg messze sodródtak a merülési helytől. Azt is felismerik, hogy a cápák körbeforgatják őket a felszín alatt. Hamarosan megjelenik egy medúza, mindkettőjüket megcsípve. Susan kap egy kis cápaharapást a lábán, de nem veszi azonnal észre és később, mikor lemerül, hogy megnézze mi történt, Daniel sem árulja el neki. Később egy cápa megharapja Danielt is, és a seb hamarosan vérezni kezd. Hamarosan beesteledik és bár az éjszaka vihar tombol a tengeren, annak elülte után a cápák visszatérnek és megölik Danielt. Másnap reggel Daniel és Susan holmiját észreveszi a hajón a legénység egy tagja, és rájön, hogy ezeket a merülési helyen kellett hagyni. Megkezdődik a pár keresése.

Susan rájön, hogy Daniel meghalt, és elengedi a vízbe, ahol a cápák megtámadják és a víz alá húzva szétmarcangolják a testét. Egy idő után Susant is cápák veszik körül. A nő még utoljára körbenéz, és mivel nem látja mentőcsoport érkezését, vagy erre utaló jelet, leveti védőfelszerelését, majd a víz alá bukva megfullad, mielőtt a cápák megtámadhatnák.

A zárójelenetbe egy megölt és kifogott cápa látható, amelynek felnyitják a gyomrát, amiben egy búvárkamerát találnak, ami látszólag Danielé és Susané is lehetett. Az egyik halász megkérdezi a másiktól: "Kíváncsi vagyok, hogy mi történhetett a gazdájával"

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Susan Watkins Blanchard Ryan Kisfalvi Krisztina
Daniel Kintner Daniel Travis Stohl András
Seth Saul Stein Orosz István
Estelle Estelle Lau
Davis Michael E. Williamson Janovics Sándor
Linda Cristina Zenato Németh Borbála
Junior John Charles

Forgatás[szerkesztés]

A film készítői élő cápákkal dolgoztak a forgatás során, szemben például A cápában évtizedekkel korábban látható mechanikus, vagy az 1999-es Háborgó mélység számítógépes technológiával előállított állataival. A filmben a cápák autentikus viselkedésének bemutatására törekedtek, szemben sok más hasonló témájú filmmel. A történetet inspiráló valós események a Csendes-óceán déli részén zajlottak, a forgatási helyszínek ezzel szemben a Atlanti-óceán, a Bahama-szigetek, a Virgin-szigetek, valamint a Grenadine-szigetek és Mexikó voltak.[7][8]

Bevétel[szerkesztés]

A film költségvetését a Box Office Mojo 120,000-500,000 dollár közé tette, míg a bevételi oldalon 55 millió dollárt termelt. A nyitóhétvégéjén 47 moziban vetítették és egymillió dollárt hozott a készítőknek.[9]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Nyílt tengeren többségében pozitív kritikát kapott. A Rotten Tomatoes oldalán 192 értékelés alapján 72%-on állt. A konszenzus a következő: "Alacsony költségvetésű thriller néhány intenzív pillanattal."[10]

A Metacriticen 100-ból 63 pontot kapott, 38 kritikus véleménye alapján.[11]

A legtöbb kritikus dicsérte a filmet az intenzitásért és a szakszerűen minimalista filmkészítésért.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Jelölt Eredmény
Szaturnusz-díj Szaturnusz-díj a legjobb horrorfilmnek Jelölve
Szaturnusz-díj a legjobb női főszereplőnek Blanchard Ryan Elnyerte
Fangoria Chainsaw Awards A legjobb női főszereplő Jelölve
A legrosszabb film Jelölve
Golden Trailer Awards A legjobb thriller[12] Elnyerte
A legjobb független film[13] Jelölve

Folytatások[szerkesztés]

2006-ban készítették el a Nyílt tengeren 2.: Elsodródva, 2017-ben pedig a Nyílt tengeren: Cápák között című filmet. Előbbi alkotásnak témájában semmi köze sincs a másik két filmhez, nem cápás film, készítői PR-fogásként változtatták meg az eredeti címet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brady, Tara: 'Open Water'. hotpress.com, 2004. szeptember 13. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  2. Hollywood's 'Open Water' film earns rave reviews. cdnn.info. [2008. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. Open Water - Box Office Data, Movie News, Cast Information. The Numbers. [2011. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  4. Open Water (2004). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  5. Transcript of ''Troubled Waters''. MSNBC, 2008. július 7. (Hozzáférés: 2013. március 28.)
  6. Nyílt tengeren az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  7. Open Water (2003). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2012. május 30.)
  8. Sontag, Deborah. „A Couple Go For a Morning Dive...”, The New York Times , 2004. augusztus 1. (Hozzáférés: 2013. március 28.) 
  9. Open Water statistics at Boxofficemojo.com. Box Office Mojo
  10. Open Water. Rotten Tomatoes . (Hozzáférés: 2013. március 28.)
  11. Open Water. Metacritic . (Hozzáférés: 2017. október 8.)
  12. GTA6 Best Thriller" Archiválva 2017. október 9-i dátummal a Wayback Machine-ben. Golden Trailer Awards, 2016. december 19.
  13. "GTA6 Best Independent" Archiválva 2017. október 9-i dátummal a Wayback Machine-ben. Golden Trailer Awards, 2016. december 19.

További információ[szerkesztés]