Nyílt tengeren 2. – Elsodródva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyílt tengeren 2: Elsodródva
(Open Water 2: Adrift)
2006-os német film
RendezőHans Horn
ProducerDan Maag
Philip Schulz-Deyle
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróAdam Kreutner
David Mitchell
FőszerepbenSusan May Pratt
Richard Speight Jr.
Ali Hillis
Niklaus Lange
ZeneGerd Baumann
OperatőrBernhard Jasper
VágóChristian Lonk
Gyártás
GyártóOrange Pictures
Peter Rommel Productions
Shotgun Pictures
Ország Németország
Nyelvangol
Forgatási helyszínMálta
Játékidő94 perc
Költségvetés1,2 millió euró
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUniversum Film AG
Bemutató2006. július 10. (Cambridge-i filmfesztivál), 2008. augusztus 10. (Németország)
Bevétel6,8 millió euró[1]
Kronológia
ElőzőNyílt tengeren
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nyílt tengeren 2. – Elsodródva (eredeti cím: Open Water 2: Adrift, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és más országokban csak Adrift) 2006-ban bemutatott német thriller. A filmetv teljes egészében Máltán forgatták, a főszerepekben Eric Dane, Susan May Pratt, Richard Speight Jr., Niklaus Lange, Ali Hillis és Cameron Richardson látható.

A 2003-ban bemutatott Nyílt tengeren folytatása lett, az eredeti Elsodródva címet megváltoztatták a Nyílt tengeren 2. – Elsodródva címre, így kihasználva annak korábbi sikerét.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy baráti társaság, Amy, James, Zach, Lauren, Dan és Dan új barátnője, Michelle egy hétvégi kirándulást szervez Dan új jachtján. Amy és James csecsemő korú lányukat, Saraht is magukkal viszik.

A film egy pontján a baráti társaság többsége úgy dönt, hogy megmártózik a tenger vizében. Amy, aki egy gyermekkori rossz tapasztalat miatt mentőmellényben is ódzkodik a mély víztől, végül James bátorítására és segítségével társaival tart, egyedül hagyva a jachton alvó gyermeküket. Kis idő elteltével kiderül, hogy a hajólétrát elfelejtették leengedni, így nem tudnak a jacht fedélzetére visszamászni, így a tengerben ragadtak, segédeszközül pedig csak egy felfújhatós gumidelfin és egy kés áll rendelkezésükre. Több kísérletük is kudarcba fullad, ugyanis a jacht oldala túl sima ahhoz, hogy felmásszanak, a fedélzet pedig túl magasan van ahhoz, hogy elérjék. Az arra járó tinédzserek egy csoportja nem veszi észre segélykiáltásukat, meg vannak győződve róla, hogy a vízben lévő csoport csak bulizik és üdvözlésképp kiabál valamint integet feléjük. A születésnapos Dant testvére is felhívja telefonon és bár sikerül a jachton maradt nadrágjával együtt a telefont megszerezni, az elázik és így használhatatlanná vélik.

Ezt követően fürdőruháikat felhasználva készítenek kötelet és bár Zach eléri a fedélzetet, a kötél elszakad, így ez a próbálkozásuk is kudarcba fullad. Ekkor már jórészt meztelen tartózkodnak az egyre hidegebb vízben. James eközben a hajó alatt átúszva próbál megoldást találni, azonban egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően koponyatörést szenved, miközben levegőért kapkodva a felszín felé igyekszik és beveri a fejét a jacht aljába. Zach és Dan eközben a felszínen keveredik vitába előbbi kétségbeesett próbálkozása után, aminek következtében Dan halálos késszúrást ejt barátján.

Ezután hisztérikus hangulat lesz úrrá a társaságon, Mitchelle attól fél, hogy a vér odavonzza hozzájuk a cápákat. Kisvártatva eltűnik a társaság közeléből és Dan már csak a holttestét találja meg, ahogy élettelenül lebeg a vízben. Időközben a vérveszteség miatt Zach meghal, Lauren pedig egyedül kezd el úszni, mondván nem várja meg társai közt a halált. További sorsa a cselekményből nem derül ki.

Az este vihar kerekedik a tengeren, mialatt James is belehal fejsérülésébe. Végül Amy Dan segítségével feljut a jacht fedélzetére, de mikor segíteni próbál a fiúnak, az nem hajlandó vele tartani, bűntudatában öngyilkosságot követ el.

Másnap reggel egy halászhajó közeledik a jachthoz, és észreveszi a leeresztett létrát, amelyet még mindig nem húztak fel. A jacht üresnek tűnik, azonban hallani az egyedül síró Amy hangját. Dan holtteste a hajó fedélzetén, félig letakarva látható.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Amy Susan May Pratt
Dan Eric Dane
James Richard Speight Jr.
Lauren Ali Hillis
Zach Niklaus Lange
Mitchelle Cameron Richardson

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritika[szerkesztés]

A Nyílt tengeren 2: Elsodródva vegyes kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes oldalán 10 vélemény alapján 40%-os értékelést szerzett.[2]

Bevétel[szerkesztés]

Az Egyesült Királyságban a filmet 327 moziban vetítették, 337,474 font bruttó bevétellel, ami átlag 1,033 font bevételt jelentett színházanként.[3] 123 vetítési helyen a második hétvégén jelentősen, 75 százalékkal csökkent a jegyértékesítés és a bevétel.[4] A harmadik hétvégén a film jegyeladásai 90 százalékkal csökkentek.[5][6]

Németországban a nyitó hétvégéjén 293,601 eurót hozott, átlagosan 3,764 eurót 78 moziban.[7] A második hétvégéjén a film bruttó 121,997 euró bevételt termelt,[8] országszerte összesen 496,357 eurónyi bevételt hozott a film.

Spanyolországban a nyitó hétvégén 270,396 eurós bevételt ért el, az összbevétel 713, 834 euróra tehető.[9]

A film világszerte 2,583,205 euró bevételt termelt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Open Water 2: Adrift (2006). Box Office Mojo. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. április 8.)
  2. Open Water 2: Adrift a Rotten Tomatoes oldalon (angolul)
  3. United Kingdom Box Office, September 1–3, 2006. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  4. United Kingdom Box Office, September 8–10, 2006. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  5. United Kingdom Box Office, September 22–24, 2006. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  6. United Kingdom Box Office, September 15–17, 2006. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  7. Germany Box Office, August 10–13, 2006. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  8. Germany Box Office, August 17–20, 2006. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  9. Spain Box Office, September 1–3, 2006. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)

További információk[szerkesztés]