Nyárfa-sarlósszövő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyárfa-sarlósszövő
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Sarlósszárnyúfélék (Drepanidae)
Nem: Drepana
Tudományos név
Drepana falcataria
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nyárfa-sarlósszövő témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyárfa-sarlósszövő témájú médiaállományokat és Nyárfa-sarlósszövő témájú kategóriát.

A nyárfa-sarlósszövő (Drepana falcataria) a sarlósszárnyúfélék családjába tartozó, Eurázsiában honos lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A nyárfa-sarlósszövő szárnyfesztávolsága a hím esetében 3-3,8 cm, a nőstényé 3,2-4,2 cm. Homloka barna, tora és potroha sárgásbarna. Az elülső szárny sárgásbarna színű, csúcsa lilás árnyalatú. A sarlószerűen hajlott szárnycsúcstól egy erős, vöröses vonal húzódik keresztül a szárnyon; e fölött három barna, hullámos harántsáv található, alatta pedig egy szegélyközeli szaggatott vonal. A szárny közepén egy feltűnően nagy és két kis, sötét folt látszik (a nagy folt érinti a harmadik harántsávot). A hátulsó szárny világosabb színű, általában öt, néha kevesebb hullámos keresztsávval. A szárnyak fonákja sárga, rajzolatai barnák. A szárnyak rojtja sárgásbarna. A nőstények elülső szárnya sárga vagy világossárga, a hátulsó szárny és a fonák fehéres; a rajzolatok jóval világosabbak, mint a hímeké.

Petéje tojásdad, sárga színű.

A hernyó színe zöld, néha sárga; a torszelvényeken és a második potrohszelvényen kettős, hegyes, húsos nyúlvány, valamint néhány hosszabb szőr sorakozik. A báb sárgásbarna, szárnytokja sötétbarna.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Az égerfa-sarlósszövő elülső szárnyainak közepén hiányzik a nagy folt. Hasonlíthat hozzá a csipkés sarlósszövő, a hársfa-sarlósszövő, a tölgyfa-sarlósszövő, a bükkfa-sarlósszövő is.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiában honos az Ibériai-félszigettől Kelet-Ázsiáig. Magyarországon országszerte megtalálható, viszonylag gyakori; az Alföldön ritka.

Életmódja[szerkesztés]

Erdőkben, parkokban, ártéri ligeterdőkben él, ahol hernyója tápnövényét megtalálja. Éjjel aktív.

Évente két nemzedéke nő fel, imágóit április közepétől május végéig, illetve július közepétől szeptember elejéig látni. Hernyója a nyár-, nyír-, égerfák, ritkábban tölgy és fűz leveleit rágja. Összehúzott levelek között bábozódik és a talajra hullott levelek között, bábként telel át.

Magyarországon nem védett.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]