Numa Pompilius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Numa Pompilius
Numa Pompilius.jpg
Született
i. e. 753. április 21.
Elhunyt
i. e. 673 (79-80 évesen)
Foglalkozása király
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Numa Pompilius témájú médiaállományokat.

Numa Pompilius volt az ókori Róma második, egyértelműen mitikus uralkodója a római történetírás szerint. Állítólag Kr. e. 715-től 672-ig uralkodott Róma fölött.

Romulus király rejtélyes mennybemenetele után a Populus Romanus Numa Pompiliust választotta királynak. Numa békés uralkodó volt, mélyen vallásos ember, aki egyszer sem háborúzott 43 éves uralkodása alatt.

Tettei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Bevezette a Vesta-kultuszt, s megalapította Vesta templomát.
  • Bevezette továbbá a Janus-kultuszt is.
  • Uralkodásának nyolcadik esztendejében egy égből hullott pajzs (ancile) alapján Numa megalapította a háború istene, Mars Gradivus tiszteletére a Salius-papok tizenkét tagból álló testületét. [1]
  • A róla elnevezett Numa-féle naptárat is elindította, mely már 12 hónapos volt. Két új hónapot iktatott be: a Ianuariust (Ianus a kezdet és a vég kétarcú istene, a nász hónapja) és a Februariust (a tisztulás hónapja)
  • A halott anyán történő császármetszést (a magzat érdekében) rendeletben írta elő.
  • A szent ariciai völgyben élt Numa Pompilius kedvese, Egeria nympha, a forrás istennője. Más hagyomány szerint Rómában, a Porta Capena melletti ligetben élt Egeria és a Camenák: a király feleségét a római Múzsák veszik körül, tanácsadó, ihlető szavaikkal. Numa titkon találkozgatott Egeriával, s az istennő ilyenkor közvetítette halandó férjéhez a Camenák oktatásait.
  • Jövendőmondó képességei révén kiválasztotta Vaticanus-dombot, ahonnan népének kinyilvánította az istenek állítólagos üzeneteit (a vaticinatiókat). Itt lett később a Vatikán [2].

Georges Dumézil elmélete szerint az ősi indoeurópai isteni funkciók közül az uralkodói/papi funkciót tölti be (az elmélet szerint a római istenségeknek nincsenek fontos mítoszaik, így a mitológiai funkciókat a római történetírók a legendás királyokra vezették át).

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előző uralkodó:
Romulus
Római király
Latin királyok
Következő uralkodó:
Tullus Hostilius