Nova Obogyivka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nova Obogyivka (Нова Ободівка)
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületVinnicjai terület
Járás Trosztyaneci járás
Rang falu
Alapítás éve1798
Polgármester Olekszandr Boriszovics Baluhatij
Irányítószám 24357
Körzethívószám +380 4343
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület22,7 km²
Időzóna EET, UTC+2
Elhelyezkedése
Nova Obogyivka (Ukrajna)
Nova Obogyivka
Nova Obogyivka
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 24′ 44″, k. h. 29° 14′ 14″Koordináták: é. sz. 48° 24′ 44″, k. h. 29° 14′ 14″

Nova Obogyivka (ukránul: Нова Ободівка), régi lengyel nevén Obodówka falu Ukrajna Vinnicjai területének Trosztyaneci járásában. Lakossága a 2001-es népszámlálás idején 2983 fő volt. A Podóliai-hátság déli szélén, a Déli-Bug egyik mellékfolyója, a Berladinka folyó bal oldalán terül el. Önkormányzatához, a Nova Obogyivka-i községi tanácshoz tartozik a szomszédos Mala Sztratyijivka falu is.

Története[szerkesztés]

A település a 16. században már létezett, kezdetben Badovka (Bagyivka) néven. A falut a Berladinka folyó két részre osztotta. A terület a század elején a Litván Nagyfejedelemséghez tartozott, majd a 16. század közepén Lengyelországhoz került. A falu az Obodówski család birtokában volt, akik a települést Obodówka (ukránul: Obogyivka) nére keresztelték át 1569-ben. A fennmaradt források szerint Obodówka a 17. században már jelentős település (kisváros) volt és a Bracławi vajdasághoz tartozott.

A település 1654-ben orosz fennhatóság alá került. 1718-ban Józef Potocki kijevi vajda tulajdonába került, aki a környéket több falut is vásárolt. A falu 1786-ban ismét gazdát cserélt, az új tulajdonos Stanisław Potocki lett. Ő azonban egy év múlva továbbadta a birtokát a Sabański családnak, akik öt generáción keresztül birtokolták a települést. A Sabańskiak 1916-ban elhagyták a falut és Párizsba távoztak. Az első világháború, illetve a polgárháborús időszak után a terület a szovjet hatalom fennhatósága alá került. Obodówkának a Berladinka folyó bal partján lévő része ekkor lett önálló és nevezték át Nova Obogyivka (oroszul: Novaja Ododovka) névre.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]