Nicolas-Joseph Cugnot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicolas-Joseph Cugnot
Született1725. szeptember 25.[1][2][3]
Void-Vacon
Elhunyt1804. október 2. (79 évesen)[1]
Párizs
Állampolgársága
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicolas-Joseph Cugnot témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Nicholas Cugnot Gőzkocsija
Nicholas Cugnot gőzkocsija a "Fardier" (metszetrajz)

Nicholas-Joseph Cugnot (vagy Nicolas Cugnot) (Void, Lotaringia, 1725. szeptember 25.Párizs, 1804. október 2.) francia tüzértiszt, mérnök és feltaláló, aki elkészítette az egyik első önjáró, gőzgéppel hajtott kocsit.

Találmánya[szerkesztés]

1763-ban elhagyta a hadsereget, és találmányain dolgozott. 1769-ben megépítette a nehéztüzérség számára tervezett gőzkocsi prototípusát. Találmányát anyagilag támogatta a francia hadügyminisztérium. 1770-ben készült el a háromkerekű, fából készült, robusztus szerkezet eredeti méretben. Az első kereke elé függesztették fel a két függőleges és egyszeres gőznyomással működő gőzhengert. Első útján baleset történt: a fékek nem működtek, a kocsi falba ütközött.

A dugattyúk egyenes vonalú mozgását ún. kilincsművel alakították át forgó mozgássá.

Sajnos a gőzgép teljesítménye kicsinek bizonyult, mert a jármű terhelt állapotban kis sebességgel, mintegy 3–4,5 km/h sebességgel tudott haladni, és a kis kazán miatt 12–15 percenként gőzfejlesztés miatt meg kellett állni. A kocsit az első kerekek fölé helyezett vízkazán nagy súlya miatt csak nehezen lehetett irányítani, és az első próbaútján a kaszárnya falának ütközött. A gőzkocsi ma a párizsi Műszaki Múzeum gyűjteményében található. Cugnot gőzkocsija – mint a világ első működő gőzüzemű járműje – a gőzmozdony és az automobil közös ősének tekinthető.

Források[szerkesztés]

  • Rauck, Max J. B.: Cugnot, 1769–1969: der Urahn unseres Autos fuhr vor 200 Jahren. München: Münchener Zeitungsverlag 1969.
  • Bruno Jacomy, Annie-Claude Martin: Le Chariot à feu de M. Cugnot, Paris, 1992, Nathan/Musée national des techniques, ISBN 2-09-204538-5.
  • Louis Andre: Le Premier accident automobile de l'histoire , in La Revue du Musée des arts et métiers, 1993, Numéro 2, p 44-46
  • Le Fardier en Musee National des Arts et Métiers Archiválva 2016. szeptember 27-i dátummal a Wayback Machine-ben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. https://www.universalis.fr/encyclopedie/nicolas-joseph-cugnot/
  3. francia Wikipédia (francia nyelven)

További információk[szerkesztés]