Nicola Amati

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicola Amati
Született1596. szeptember 3.
Cremona
Elhunyt1684. augusztus 12. (87 évesen)
Cremona
ÁllampolgárságaMilánói Hercegség
Nemzetiségeolasz
HázastársaLucrezia Pagliari
GyermekeiHieronymus Amati
SzüleiGirolamo Amatijhoh
Foglalkozásahegedűkészítő
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicola Amati témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nicola Amati (Cremona, 1596. szeptember 3. – Cremona, 1684. augusztus 12.) olasz hangszerkészítő, Antonio Stradivari mestere.

Életrajz[szerkesztés]

Nicola (Nicolò, Nicoleo) Girolamo ötödik gyermeke[1] és Andrea unokája, a legismertebb cremonai hegedűkészítők közé, az Amati családba született. Hangszerei rendkívüli finomsággal készültek, a tető és a hát íveltebb, mint a korábban szokásosak, a felhasznált faanyagot igényesen választotta ki, és szabályos minta alapján vágta ki őket. Lágy, könnyed hangszínű hangszerein a fedél nyílásait gondosan méretezte, a csigát finoman faragta, a lakkozás áttetsző, mégis mély és gazdag tónusú.

Általában azonos sablon szerint készítette nem túl nagy hegedűit, de vannak köztük nagyobb méretű példányok, az úgynevezett „Nagy Amatik” is, amelyek manapság nagy értéket képviselnek. A forma mind a tető, mind a hát tekintetében domborúbb, a vonós hangszerek akkoriban laposodó tendenciája ellenére. A korpusz lágy puhafából készült, az oldallap juharból.[2] Keze alól kikerült jó néhány kiváló brácsa és gordonka is.

Tanítványai között olyan nagy hegedűkészítők vannak, mint Antonio Stradivari, Andrea Guarneri, Giuseppe Guarneri del Gesù nagyapja, aki a hegedűvonót tökéletesítette, valamint Alessandro Gagliano, a híres nápolyi hegedűkészítő család alapítója.

Felesége, Lucrezia Pagliari, két gyermekkel ajándékozta meg.

Galéria[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nicola Amati című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Trecciani: Életrajzi szótár
  2. "Dizionario di musica", A. Della Corte G. M. Gatti által közzétett, Paravia & C., Torino, 1956, "Amati Nicola" szócikk, 13. o.

Külső kapcsolatok[szerkesztés]

Egyéb projektek[szerkesztés]

További információkat találhatsz Nicola Amati témában a Wikipedia testvérprojektjeiben:

Szótári meghatározások a Wikiszótárban
Kézikönyvek a Wikikönyvekben
Idézetek a Wikidézetben
Forrásmunkák a Wikiforrásban
Képek a Commonsban
Hírek a Wikihírekben

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap