Andrea Guarneri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrea Guarneri
Született1626. június
Cremona
Elhunyt1698. december 7. (72 évesen)
Cremona
Nemeférfi
Gyermekei
  • Giuseppe Giovanni Battista Guarneri
  • Pietro Giovanni Guarneri
Foglalkozásahangszerkészítő

Andrea Guarneri aláírása
Andrea Guarneri aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrea Guarneri témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Andrea Guarneri (Cremona, 1626. június – Cremona, 1698. december 7.) a híres cremonai Guarneri hegedűkészítő műhely alapítója.

Élete[szerkesztés]

Lombardiai szülővárosában 1641 és 1698 között működött. Miként Antonio Stradivari, ő is feltehetően Nicola Amati tanítványa volt, s vele együtt mesterük műhelyében dolgozott.[1]

Hangszerei előbb Amati, majd Stradivari modelljeit követték. A lakkozáshoz általában aranysárga színt használt, de máig megvan egy 1690-es, sötétre lakkozott brácsája (Imai Nobuko használatában) is. Sok zeneszerszáma oldalát és hátát fehér nyárfából készítette a szokásos juhar helyett.

Utódai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Luigi Forino: Il Violoncello, il Violoncellista ed i Violoncellisti, Hoepli, Milánó, 1989 (az 1930-as kiadás alapján) 143. o. ISBN 88-205-0622-X

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Andrea Guarneri (liutaio) című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.