Naulochusi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naulochusi csata
A Római Köztársaság polgárháborúi
Dátumi. e. 36. szeptember 3.
HelyszínA szicíliai Naulochus fok közelében
Casus bellipolgárháború
EredményOctavianus győzelme
Harcoló felek
Octavianus pártja (Agrippa)Pompeius pártja (Sextus Pompeius)
Parancsnokok
Marcus Vipsanius AgrippaSextus Pompeius
Haderők
300 hajó300 hajó
Veszteségek
3 hajó28 hajó elsüllyedt, 17 elmenekült, a többit elfogták

A naulochusi csata tengeri ütközet volt Octavianus híve, Marcus Vipsanius Agrippa és Sextus Pompeius között a szicíliai Naulochus fok közelében i. e. 36. szeptember 3-án. Agrippa győzelmével megtört a Pompeius család ellenállása a második triumvirátussal szemben.

Előzmények[szerkesztés]

Miután Octavianus és Marcus Antonius Brundisiumban (a mai Brindisi) szorosabbra vonta kötelékét, a triumvireknek a Pompeius fia, Sextus Pompeius állította kihívással kellett szembenézniük. Sextus elfoglalta Szicíliát, amely akkor Róma gabonaellátója volt. i. e. 39-ben Rómában a gabonaszállítások elmaradása miatt éhínség tört ki és ekkor Octavianus és Marcus Antonuis szövetségre lépett Sextusszal. A misenumi egyezményben öt évre Szicília, Szardinia és a Peloponnészosz kormányzójává nevezték ki. Sextus azonban újra elvágta a gabonaszállításokat. Octavianus i. e. 38-ban hiába próbálta megtámadni Szicíliát, hajóinak a rossz időjárás miatt vissza kellett fordulniuk.

Ekkor Agrippa átvágatta a Via Ercolanát, csatornával kötötte össze a Lucrinus tavat a tengerrel és kikötőt alakított ki Iulia néven. Flottát építettek az eddiginél nagyobb hajókkal, hogy több katonát hordozhassanak, húszezer rabszolgát felszabadítottak evezősnek, és a flottát az új kikötőben képezték ki tengeri csatákra. Antonius húszezer gyalogosért cserébe a pártus hadjáratához 120 hajót adott Tutus Statilus Taurus vezetése alatt. i. e. 36-ban a két flotta kifutott Itáliából egy harmadik flotta pedig a harmadik triumvir, Marcus Aemilius Lepidus vezényletével Afrikából futott ki, hogy megtámadják Szicíliát.

Augusztusban először sikerült legyőzni Sextust tengeri ütközetben: Lepidus diadalmaskodott Mile (a mai Milazzo) közelében. Taorminánál azonban Octavianus szenvedett vereséget, sőt súlyosan meg is sebesült.

A csata[szerkesztés]

A fővezér Agrippa a Naulochus foknál találkozott Sextus hajóhadával. Mindkét flotta 300 hajóból állt és mindkettő hadigépekkel volt felszerelve, de Agrippának nagyobb hajói voltak, amelyeket felszereltek az arpax nevű eszközzel, a korábban használt corvus csatahidak egy továbbfejlesztett változatával. Ezt a fegyvert Agrippa jól használta, lekötve Sextus mozgékonyabb hajóit, így hosszú és véres csata után győzedelmeskedett.

Agrippa csak három hajót vesztett, miközben Sextus 28 hajója elsüllyedt, a többi pedig vagy kiégett, vagy elfogták.

A következmények[szerkesztés]

Ezzel sikerült elűzni Sextust Szicíliából, aki hét év alatt 350 hajós flottájával sok fejtörést okozott a Római Köztársaságnak.

Sextus elérte Messanát (a mai Messina), ahonnan hét hajóval Mütilénére, majd a Keletre hajózott, ahol azonban Antonius újra legyőzte.

Octavianus és Lepidus felszámolták az utolsó szicíliai ellenállást, majd Octavianus megfosztotta Lepidust csapataitól, és ezzel a Római Birodalom nyugati részének egyedüli urává vált.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]