Nassaui Hercegség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nassaui Hercegség
Herzogtum Nassau
1806. augusztus 30.1866. augusztus 23.
Nassaui Hercegség címere
Nassaui Hercegség címere
Nassaui Hercegség zászlaja
Nassaui Hercegség zászlaja
Általános adatok
FővárosaWeilburg (1816-ig), Wiesbaden (1816-tól)
Terület4855 km²
Népesség465 636 fő
Kormányzat
Államformaalkotmányos monarchia
ElődállamUtódállam
 Nassau-WeilburgPorosz Királyság 
 Nassau-Usingen
 Orange-Nassau
A Wikimédia Commons tartalmaz Nassaui Hercegség témájú médiaállományokat.

A Nassaui Hercegség 1806 és 1866 között fennállt független állam volt, a mai Rajna-vidék-Pfalz és Hessen német szövetségi állam területein. Az állam előbb a Rajnai Szövetségnek, később a Német Szövetségnek is tagja volt. Az uralkodó dinasztia a Nassau-ház volt. A hercegség névadó városa Nassau volt, de Weilburg, majd Wiesbaden volt a hercegség fővárosa. 1865-ben a Nassaui Hercegségnek 465 636 lakosa volt. A porosz–osztrák háború után, 1866-ban Poroszország elfoglalta és beolvasztotta tartományi rendszerébe, Hessen-Nassau néven. Ma Luxemburg nagyhercege birtokolja Nassau hercegének a címét, de csak másodlagosan, vagyis a Luxemburg nagyhercege után, valamint a Hollandiában uralkodó, Orange-Nassau-ház használja még az elnevezést.

Története[szerkesztés]

Nassau függetlenségi nyilatkozata, 1806. augusztus 30.

1806. július 17-én Nassau-Usingen és Nassau-Weilburg csatlakozott a Rajna Szövetségéhez, azonban Napóleon nyomása miatt a két hercegség 1806. augusztus 30-án egyesült Nassaui Hercegség néven, Frigyes Ágost és fiatalabb unokatestvére, Frigyes Vilmos uralma alatt. Mivel Frigyes Ágostnak nem volt örököse, unokatestvérét jelölte meg örököseként. Frigyes Vilmos azonban 1816. január 9-én halt meg, alig két hónappal unokatestvére előtt, így Nassaut fia, Vilmos örökölte, aki Nassau egyedüli hercegévé vált.

A bécsi kongresszuson az Orange-Nassau Hercegséget beolvasztották a Nassaui Hercegségébe, majd az egységes hercegség csatlakozott a Német Szövetséghez Wiesbadennel. A család többi ágának kihalása után a Nassau-Weilburg-vonal Vilmos herceg alatt vált Nassau uralkodó házává, egészen az porosz–osztrák háborúig, amikor 1866-ban a Porosz Királyság elfoglalta a hercegséget és beolvasztotta Hessen-Nassau tartományba. Vilmos fia, Adolf, az utolsó nassaui herceg később Luxemburg nagyhercege lett, miután 1890-ben az Orange-Nassau-ház férfiága kihalt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Image Gallery of the Coins of Nassau. (Hozzáférés: 2017. április 5.)