Napraforgómag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Két szem napraforgómag

A napraforgómag kedvelt elesége a madaraknak, és az emberek számára egészséges rágcsálnivaló.[1] Az étkezési célú étolaj egyik alapanyaga.

Eredete[szerkesztés]

Érett napraforgómagvak tömege a napraforgó növény fészekvirágzatának tányérján

A napraforgó (Helianthus annuus) Peruban és Mexikóban őshonos, és az amerikai indiánok régóta termesztett növénye. Európába dísznövényként került a XVI. században, majd kb. 200 éve felfedezték, hogy kiváló olaj készíthető belőle. Ettől az időtől kezdve nemesítésére igen nagy gondot fordítottak. Napjainkban a táplálkozási szokások változásával előtérbe került a növényi olajok fogyasztása, melynek eredményeként a napraforgó termesztése is nagy fontossággal bír.

A napraforgó a fészkesek családjába tartozó, egyéves, lágy szárú növény, mely 1,5-2,5 méter magasra nő. Fészkes virágzatát tányérnak nevezzük, melynek átmérője 10–40 cm lehet. Nevével ellentétben általában nem követi a nap járását, hanem délkeletre tekint. Kaszattermése fekete, vagy fekete-fehér csíkos.

Összegzés[szerkesztés]

Napraforgómagból készült étolaj

A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Mértékkel fogyasztva (a nem sózott változatot!) fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mert e zsírsavak hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és a vérnyomást is kedvezően befolyásolják. Ezt a hatást támogatja fitoszterol-tartalma is. Élelmirost tartalma miatt a fent említett megbetegedésekben szenvedőkön kívül a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás, melynek fontos szerepe van a szénhidrát-, aminosav- és az alkohol-anyagcserében. A vitaminok közül említést érdemel még E-vitamin-tartalma, mely jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök sejthártya- és DNS-károsító hatásának csökkentéséhez, ezért hasznos összetevője lehet a daganatmegelőző étrendnek, valamint sportolók számára is ajánlható. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését. Étkezési célra a napraforgó magját használják natúr vagy sózott változatban. Forgalomba legtöbbször pirított vagy pörkölt formában kerül, hogy a benne esetleg előforduló nemkívánatos (például emésztést akadályozó) fehérjetermészetű anyagok elveszítsék aktivitásukat. Igaz, a magot legtöbbször nem fogyasztjuk olyan mennyiségben, hogy ez problémát okozhatna. Otthoni pirításkor ügyeljünk arra, hogy az kíméletesen történjen, a magvak világos színűek maradjanak, mert hőkezeléskor értékes zsírsavainak egy része tönkremegy. A napraforgómag érdekes és értékes kiegészítője lehet leveseknek, salátáknak, raguknak, zöldségköreteknek, mártásoknak, rakott-töltött, csőben sült ételeknek, uzsonnakrémeknek, müzliknek, süteményeknek, turmixoknak. Belőle készítik a hidegen vagy hagyományos módon sajtolt napraforgóolajat, mely alapanyaga lehet egyes olajkeverékeknek, margarinoknak is. A napraforgó sárga virágait a népi gyógyászat megszárítva és leforrázva teaként ajánlja magas vérnyomás kezelésére és lázcsillapításra. Az olaj kinyerése után visszamaradt darát takarmányozásra, a magot madáreleségként és ipari célra (szappan-, festékgyártásra) is használják.

Tápérték és -anyagtartalom[szerkesztés]

A közölt adatok 100 g napraforgómagra értendőek.

energia fehérje zsír szénhidrát élelmi rost Kalcium Kálium Magnézium B1-vitamin E-vitamin
(kJ/kcal) (g) g g g mg mg mg mg mg
2478/590 18,7 47,5 17,4 2,5 118 840 620 2 29

Felhasználása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Iványi K. - Kismányoki T. - Ragasits Iván. Növénytermesztés. Budapest: Mezőgazda kiadó 
  • Élelmezés magazin [archivált változat], 2007. szeptember (2007. szeptember 3.). Hozzáférés ideje: 2008. április 12. [archiválás ideje: 2003. december 18.] 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Három finom és egészséges rágcsálnivaló a mindennapokra, 2016. július 21. [2020. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 6.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Sunflower seed
A Wikimédia Commons tartalmaz Napraforgómag témájú médiaállományokat.