Nap TV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nap TV
Adatok
Indulás 1989. augusztus 19.
Megszűnés 2009. szeptember 26.
Társaság Nap Televízió Kft.
Tulajdonos Gyárfás Tamás
Ország  Magyarország
Vételi terület országos
Székhely 1149 Budapest,
Angol u. 65-69.
Hivatalos oldal
A csatorna székháza

A Nap Televízió egy megszűnt médiatársaság, amit 1989-ben alapított a MOVI, a Mai Nap, az MTI és a Ribbon Kft. Önálló csatornával nem rendelkezett, de a Magyar Televízió és több kereskedelmi csatorna számára készített műsorokat. Nevéhez fűződik a Nap-kelte és Nap-nyugta (az előbbi műsor délutáni-éjszakai ismétlése) című műsorok gyártása, melyeket a Magyar Televízió 1-es illetve 2-es csatornáján naponta sugároztak 2009. szeptember 25-ig.

A Nap-kelte[szerkesztés]

A Nap-kelte közéleti interjú-műsor volt. Első adása 1989. augusztus 19-én került sugárzásra Nap TV néven, majd 1993-ban felvette a Nap-kelte nevet.

1994-ben Székely Ferenc alapító MTV-alelnöki kinevezésekor az általa addig gyakorolt főszerkesztői jogokat a Fenyő János tulajdonában álló Stáb Rt.-nek adta át, melyet 1997-ben az MTV elnöke választott bírósági döntés alapján visszaadott a Gyárfás Tamás tulajdonában álló Nap Televízió Kft.-nek.

1999 és 2000 között a TV3-on, majd annak csődje után 2002-ig az ATV-n volt látható. 2002 októberében visszakerült a Magyar Televízióra, ahol naponta 05:50-től 09:00-ig sugározták az M1 és az M2 műsorán.

A műsort a Nap TV Kft. stúdióiban rögzítették, és Magyarország egyik legnézettebb reggeli műsora volt.[1] 2008-ban műsorvezetői között volt Betlen János, Lakat T. Károly és Verebes István, emellett rendszeresen jelentkezett a műsorban sportrovatával Gyárfás Tamás producer is. Korábban a műsorban dolgozott Forró Tamás, Bánó András, Pallagi Ferenc, Aczél Endre, Albert Györgyi, Vitray Tamás, Mélykúti Ilona, Juszt László, valamint Orosz József és Havas Henrik is.

Kritikák[szerkesztés]

A Nap-keltét bírálói gyakran szervilizmussal és elfogultsággal vádolták (ezt fejezte ki a „Párt-kelte” gúnynév), amit demonstrálandó a Fidesz a műsorban való részvételt 2006 októberétől megtagadta, mert szerintük a műsorvezetők és a készítők objektivitás hiányával készítették műsoraikat.[2] Így a jobboldal szereplői közül az akkori parlamenten kívüli erőt hívták meg az adásba. Fábry Sándor egyik alkalommal magában a műsorban propaganda televíziónak nevezte a Nap-keltét, amelynek semmi keresnivalója nincs közpénzből fenntartott televízióban.[3]

A Nap-keltére jellemző volt, hogy képe jóval fakóbb volt a köztévé műsorainál, a régebbi típusú kamerák alkalmazása miatt. Képi világát és a stúdiók berendezését siralmasnak tartották. A műsor 20 éve alatt a főcímzene nem változott, amit sokan kritizáltak.[4][5]

2009. szeptember 25-én pénzhiányra hivatkozva megszüntették a műsor sugárzását a Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornáján is.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]