Nagy acsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy acsa
Hím nagy acsa
Hím nagy acsa
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Öregcsalád: Karcsú acsafélék (Aeshnoidea)
Család: Karcsú acsák (Aeshnidae)
Nem: Aeshna
Faj: A. grandis
Tudományos név
Aeshna grandis
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy acsa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy acsa témájú médiaállományokat és Nagy acsa témájú kategóriát.

A nagy acsa (Aeshna grandis) a karcsú acsák családjába tartozó, főleg Közép- és Kelet-Európában elterjedt szitakötőfaj.

Magyarországon nem védett.

Előfordulása[szerkesztés]

Peterakó nőstény

Leginkább Közép- és északkelet-Európában gyakori, de kisebb-nagyobb populációi a Brit-szigetektől egészen a Bajkálig előfordulnak. A mediterrán vidékekről a hegységek kivételével hiányzik. Magyarországon az Alpokalján és a Szigetközben található meg rendszeresen.

Megjelenése[szerkesztés]

Nőstény nagy acsa

A nagy acsa viszonylag nagy méretű szitakötő, szárnyfesztávolsága eléri a 95–105 mm-t. Legjellemzőbb tulajdonsága egész szárnyának füstös, sárgás-barnás színezete, amiről könnyen felismerhető. Szárnyjegye világosbarna. Tora és potroha alapszíne barna. A toron a szárnyak tövében négy kis kék pötty látható. A tor oldalán két ferde sáv húzódik, amelynek színe a hímeknél élénk-, a nőstényeknél halványsárga. A hímek potrohán a második szelvény felső részén két kék folt, a potroh oldalán pedig egész hosszában további kék foltok találhatóak. Ezek a nőstényeken halványsárga színűek. A hímek potroha a harmadik szelvénynél láthatóan elkeskenyedik, míg a nőstényeké egyenletesen vastag. A hím szemei kékes-, a nőstényé zöldesbarna színűek.

Hasonlít hozzá a lápi acsa (Aeshna isoceles), de annak szárnya színtelen, szeme élénkzöld és potrohán nincsenek kék vagy világos foltok, csak a potroh felső részének tövénél egy jellegzetes háromszögű sárga rajzolat.

Életmódja[szerkesztés]

A nagy acsa lárvája hűvös lápokban, tavakban, holtágakban vagy lassú folyású vizekben él. Fejlődése két-három évig tart. Az imágók júniusban jelennek meg és egészen szeptember végéig repülhetnek. A kifejlett szitakötők erdőszéleken, tisztásokon vadásznak. Repülésük látványos, a hosszú vitorlázásokat gyors szárnycsapkodással váltogatják. Párosodás után a nőstény a felszínen lebegő vagy a víz alatti növényekbe helyezi megtermékenyített petéit.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]