Nagy Zsolt (tubaművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Zsolt
Életrajzi adatok
Született1961. március 29. (63 éves)
Makó
Pályafutás
Hangszertuba
Tevékenységzenész, tanár
SablonWikidataSegítség

Nagy Zsolt (Makó, 1961. március 29. –) tubaművész, tanár.

Élete[szerkesztés]

Nagy Zsolt 1961. március 29-én született Makón. Zenei tanulmányait, Makón a Bartók Béla Zenei Általános Iskolában kezdte, furulya, zongora és tuba szakon. 1975-től a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában tanult tovább Simon István harsonaművész irányításával. 1979-ben felvételt nyert a Zeneakadémia tuba tanszakára, Dr. Újfalusi László osztályába, ahol 1984-ben szerzett diplomát.

Szakmai előmenetel[szerkesztés]

1981-ben Bayreuthban zenei táborban volt és zenei kurzuson vesz részt. Az 1982. I. Barcsi Nemzetközi Kamarazeni versenyen a Purcell Rézfúvós Quintettel I. díjat nyertek. A továbbiakban a Purcell Rézfúvós Quintett a Jeunesses Musicales és az Országos Filharmónia szervezésében számos országos és külföldi turnén vett részt. Több felvétel készült a Magyar Rádióban is.

1982-ben részt vett a markneukircheni Nemzetközi Tubaversenyen, ahol a középdöntőig jutott el. 49 indulóból a 8. helyen fejezte be a versenyt.

1982-ben megpályázta a Solti-ösztöndíjat, ahol Solti György személyes meghallgatás után javasolta a pályázat elnyerését. Ennek eredményeként a Chicagoi Szimfonikusok ösztöndíjasaként tanulhatott Amerikában. Ebben a megtiszteltetésben 3 magyar rézfúvós részesült, Velenczei Tamás trombita, Katszler András kürt, Nagy Zsolt tuba. Szakmai fejlődését olyan tanárok segítették, mint Arnold Jacobs, Dale Clenenger, Adolph Herseth. Rendszeres felkérései vannak a Nemzeti Filharmóniától szólistaként és kamarazenészként egyaránt:

Pedagógiai tevékenység[szerkesztés]

1985-1989 között a szentesi Lajtha László Zeneiskolában két növendéke jutott el az országos verseny döntőjébe és nyert felvételt zeneművészeti szakközépiskolába. (Azóta mindkettő művész-tanári diplomát szerzett, Takács Tibor tuba, Sáfrán Bálint trombita szakon.)

1988-tól növendékei rendszeresen jó helyezéseket érnek el az országos versenyeken, végzett növendékei pedig sikeresen helyezkednek el mind a zenei életben, mind a zeneművészeti oktatás területén. (Például Mazura János a Dohnányi Szimfonikus Zenekar tubása és a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola tanára; Takács Tibor a MATÁV Szimfonikus Zenekar tubása és a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanára; Harasztia Zoltán a Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének oktatója.)

Rendszeresen kap felkérést országos rézfúvós versenyeken való zsűrizésre:

  • 1994. Békés megyei mélyrézfúvós verseny
  • 1995. Országos mélyrézfúvós verseny Kiskunfélegyháza
  • 1997. Országos mélyrézfúvós verseny Kiskunfélegyháza
  • 2000. Országos mélyrézfúvós verseny Kiskunfélegyháza

Szakmai sikerei elsősorban a nagyon magas szintű magyar rézfúvós képzésnek tulajdonítható, nevezetesen, dr. Újfalusi László, Steiner Ferenc, Varasdy Frigyes és Szabó László tanároknak. A tőlük szerzett ismereteket próbálja együtt alkalmazni a külföldön szerzett tapasztalatokkal.

Eddigi munkahelyei és beosztásai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]