Nagy Tinerfe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Tinerfe
Tinerfe szobra (Adeje, Tenerife)
Tinerfe szobra (Adeje, Tenerife)
SzületettTenerife
SzüleiSunta
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Tinerfe témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nagy Tinerfe egy legendás hős és guancsó mencey (őslakos király) Tenerife szigetén (Kanári-szigetek, Spanyolország).

Sunta mencey fia volt, aki a Kanári-szigeteknek a Kasztíliai királyság általi, 1494-ben kezdődő meghódítása előtt uralta a szigetet. Nagy Tinerfe elődeihez hasonlóan Adejében élt, körülbelül 100 évvel a hódítás előtt.

Halála után Tinerfe fiai kilenc királyságra osztották a szigetet. A spanyol hódítás idején a királyok a következők voltak:

Források[szerkesztés]

  • Abreu y Galindo, J. de, Historia de la conquista de las siete islas de Canarias, en A. Cioranescu (ed) Goya ediciones, Tenerife, 1977 ISBN 84-400-3645-0.
  • Arias Marín de Cubas, T. Historia de las siete islas de Canaria, edición de Ángel de Juan Casañas y María Régulo Rodríguez; proemio de Juan Régulo Pérez; notas arqueológicas de Julio Cuenca Sanabría. Real Sociedad Económica de Amigos del País, Las Palmas de Gran Canaria, 1986 ISBN 84-398-7275-5
  • Bethencourt Alfonso, J. Historia del pueblo guanche: Tomo II. Etnografía y organización socio-política, Francisco Lemus Ed. La Laguna, 1991 ISBN 84-87973-05-1.
  • Espinosa, Fray A. de, Historia de Nuestra Señora de Candelaria, en A. Cioranescu (ed) Goya ediciones, santa Cruz de Tenerife, 1967 ISBN 84-400-3645-0.
  • Torriani, L. Descripción e historia del reino de las Islas Canarias, en A. Cioranescu (ed) Goya ediciones, Santa Cruz de Tenerife, 1978 ISBN 84-7181-336-X.
  • Viana, A. La Conquista de Tenerife, en A. Cioranescu (ed) Aula de Cultura de Tenerife, Cabildo Insular, 1968-1971.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tinerfe című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.