Nagy új-zélandi denevér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Nagy új-zélandi denevér
Mystacina robusta specimen from Auckland Museum.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Kis denevérek (Microchiroptera)
Család: Új-zélandi denevérfélék (Mystacinidae)
Nem: Mystacina
Gray in Dieffenbach, 1843
Faj: M. robusta
Tudományos név
Mystacina robusta
(Dwyer, 1962)
Elterjedés
Distribution of Mystacina robusta.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy új-zélandi denevér témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy új-zélandi denevér témájú kategóriát.

A nagy új-zélandi denevér (Mystacina robusta) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a kis denevérek (Microchiroptera) alrendjéhez és az új-zélandi denevérfélék (Mystacinidae) családjához tartozó, mára nagy valószínűséggel kihalt faj.

A fajt 1962-es felfedezésekor még a közeli rokon új-zélandi denevér (Mystacina tuberculata) alfajaként sorolták be. Csak 1985-re ismerték el különálló fajként morfológiai különbségek alapján.

Elterjedése[szerkesztés]

Új-Zélandon honos. Fosszilizálódott és szubfosszilis maradványait megtalálták a szigetország két nagy szigetén, az Északi-szigeten és a Déli-szigeten is, ahonnan feltehetően a maorik megtelepedését követő időkben halt ki.

A 20. században már csak a Déli-szigettől délre fekvő Stewart-szigeten, és a Big South Cape-szigeten éltek populációi. Utoljára 1965-ben látták. Feltehetően 1967-re kihalt miután ezeken a szigeteken is megtelepedett a házi patkány, amelyik könnyen elkapta ezt a talajlakó életmódhoz alkalmazkodott fajt.

Megjelenése[szerkesztés]

Mint neve is mutatja termetesebb faj, mint közeli rokona Hossza 9 centiméter, tömege 25-35 gramm. A két faj közötti fő morfológiai különbségek, a rövidebb ls szélesebb orrlyukak és a rövidebb szárnyfesztávolság.

Életmódja[szerkesztés]

Mint közeli rokona, az új-zélandi denevér ez a faj is részlegesen talajlakó életmódhoz alkalmazkodott, mivel Új-Zélandon nem életek egyéb rovarevő emlősök és emlős ragadozók se, így a talajlakó életmód nem volt korábban veszélyes számára és ki tudta használni a talajon található bőséges élelemforrásokat. Erős mellső lábaival ás a talajon és kapaszkodik a fák törzsén. Csak lassan repül és mindig alacsonyan, a talajtól maximum 2-3 méteres magasságban. Tápláléka elsősorban talajlakó rovarokból áll.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Große Neuseelandfledermaus című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]