Nagy-Jenyiszej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Jenyiszej
'Большой Енисей
Közigazgatás
OrszágokOroszország
'Tuva
Földrajzi adatok
Hossz605 km
Vízhozam602 m³/s
Vízgyűjtő terület56 800 km²
é. sz. 52° 19′ 18″, k. h. 98° 29′ 32″
TorkolatJenyiszej
é. sz. 51° 43′ 48″, k. h. 94° 27′ 18″
Elhelyezkedése
Térkép
A Jenyiszej folyó vízgyűjtő területe
A Jenyiszej folyó vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Jenyiszej témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nagy-Jenyiszej (oroszul: Большой Енисей) folyó Oroszország ázsiai részén, Tuva keleti felén. A Jenyiszej egyik, jobb oldali szülőfolyója; a másik a Kis-Jenyiszej.

Tuvai nyelven neve Бий-Хем (Bij-Hem), jelentése 'nagy folyó'.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 605 km, vízgyűjtő területe: 56 800 km², évi közepes vízhozama az alsó folyásán: 602 m³/s, legnagyobb vízhozama 4890 m³/s.

Tuva északkeleti részének folyója. A kis Kara-Balik-tóból ered és hegyes vidékén, nagyrészt a Todzsai-medencén folyik végig. Tuva fővárosánál, Kizilnél egyesül a Kis-Jenyiszejjel, így keletkezik a Jenyiszej, melynek neve ezen a szakaszon Ulug-Hem (Улуг-Хем), vagyis Felső-Jenyiszej. A Nagy- és a Kis-Jenyiszej között az Obrucsev akadémikusról elnevezett hegység (хребет Академика Обручева) képezi a vízválasztót.

A folyó november végére befagy és május elején szabadul fel a jég alól. Május elején kezdődő magas vízállása akár őszig is elhúzódik. Fölfelé 285 km-en át hajózható.

Legnagyobb mellékfolyója a jobb oldali Hamszara (vagy Ham-Szira; hossza 325 km), további jelentős jobb oldali mellékfolyó a Szisztig-Hem (138 km) és alsó folyásán az Ujuk (143 km).

Vízgyűjtő területén található a Todzsa-medencében kialakított, az Azasz folyóról elnevezett természetvédelmi terület.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Азас (zapovednik-azas.ru, hozzáférés: 2020-03-13)

Források[szerkesztés]