Nagy új-zélandi denevér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mystacina robusta szócikkből átirányítva)
Nagy új-zélandi denevér
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Kis denevérek (Microchiroptera)
Család: Új-zélandi denevérfélék (Mystacinidae)
Nem: Mystacina
Gray in Dieffenbach, 1843
Faj: M. robusta
Tudományos név
Mystacina robusta
(Dwyer, 1962)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy új-zélandi denevér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy új-zélandi denevér témájú kategóriát.

A nagy új-zélandi denevér (Mystacina robusta) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a kis denevérek (Microchiroptera) alrendjéhez és az új-zélandi denevérfélék (Mystacinidae) családjához tartozó, mára nagy valószínűséggel kihalt faj.

A fajt 1962-es felfedezésekor még a közeli rokon új-zélandi denevér (Mystacina tuberculata) alfajaként sorolták be. Csak 1985-re ismerték el különálló fajként morfológiai különbségek alapján.

Elterjedése[szerkesztés]

Új-Zélandon honos. Fosszilizálódott és szubfosszilis maradványait megtalálták a szigetország két nagy szigetén, az Északi-szigeten és a Déli-szigeten is, ahonnan feltehetően a maorik megtelepedését követő időkben halt ki.

A 20. században már csak a Déli-szigettől délre fekvő Stewart-szigeten, és a Big South Cape-szigeten éltek populációi. Utoljára 1965-ben látták. Feltehetően 1967-re kihalt miután ezeken a szigeteken is megtelepedett a házi patkány, amelyik könnyen elkapta ezt a talajlakó életmódhoz alkalmazkodott fajt.

Megjelenése[szerkesztés]

Mint neve is mutatja termetesebb faj, mint közeli rokona Hossza 9 centiméter, tömege 25-35 gramm. A két faj közötti fő morfológiai különbségek, a rövidebb ls szélesebb orrlyukak és a rövidebb szárnyfesztávolság.

Életmódja[szerkesztés]

Mint közeli rokona, az új-zélandi denevér ez a faj is részlegesen talajlakó életmódhoz alkalmazkodott, mivel Új-Zélandon nem éltek egyéb rovarevő emlősök és emlős ragadozók se, így a talajlakó életmód nem volt korábban veszélyes számára és ki tudta használni a talajon található bőséges élelemforrásokat. Erős mellső lábaival ás a talajon és kapaszkodik a fák törzsén. Csak lassan repül és mindig alacsonyan, a talajtól maximum 2-3 méteres magasságban. Tápláléka elsősorban talajlakó rovarokból áll.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Große Neuseelandfledermaus című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]