Muzsika (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muzsika
Adatok
Típusfolyóirat, on-line

OrszágMagyarország
Alapítva1957. január
KiadóPro Musica Alapítvány
FőszerkesztőFeuer Mária, Farkas Zoltán, Bonecz Ervin (2022-től)
Nyelvmagyar
SzékhelyBudapest

OCLC1081545076
ISSN
A Muzsika weboldala

A Muzsika 1958 óta Magyarország vezető komolyzenei szaklapja, mely havonta jelenik meg. Célközönsége a hivatásos zenészek és pedagógusok, valamint az igényes komolyzenekedvelő közönség. Szerzői között szerepel a magyar zenetudomány és zenekritika szinte minden jelentős alakja. Magas színvonalú és szakmailag megalapozott írásaiban beszámol a zenei közéletről és eseményekről, fesztiválokról, tudományos ülésszakokról. Alapos és elemző kritikákat publikál a koncertekről, az operabemutatókról, zenei könyvekről, lemezekről. Interjúkat közöl magyar és külföldi komponistákkal, előadókkal, s kitekint a nemzetközi zenei életre. Zenetudományi rovattal rendelkezik. Főszerkesztője Feuer Mária zenei író, zenekritikus, szerkesztői Barabás András és J. Győri László, képszerkesztője Felvégi Andrea.

A támogatás drasztikus csökkenése miatt 2018 decemberében a mintegy 1000 példányban megjelenő lap nyomtatott formája megszűnt. 2019 januárjától internetes szakfolyóiratként folytatja működését.[1]

2022. szeptemberétől a Muzsika on-line felülete és vele együtt a kiadó Pro Musica Alapítvány kuratóriuma és a szerkesztőség is megújult. A megújulással párhuzamosan elindult a Koncertkalendárium on-line felülete is, mely a hazai klasszikus zenei koncerteket hirdeti.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A játszma vége. Muzsika, 2018. december 20. [2019. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 10.)

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap