Musculus pterygoideus lateralis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A koponya oldalnézete az arcus zygomaticus és ramus mandibulae eltávolítása után.
A nyilak a m. pterygoideus lateralis két fejét mutatják.

A musculus pterygoideus lateralis egy kétfejű rágóizom az ember koponyáján.

Eredés, tapadás[szerkesztés]

A felső fej (caput superius) az ékcsont (os sphenoidale) nagy szárnyának crista infratemporalisáról ered, és az állkapocsízület (articulatio temporomandubularis) tokján, illetve porckorongján tapad.

Az alsó fej (caput inferius) a röpnyúlvány külső lemezéről (lamina lateralis) ered, és az állkapocs (mandibula) hátsó ízületi nyúlványának bemélyedésén (fovea temporalis) tapad.

Funkció[szerkesztés]

Az egyetlen rágóizom, amely a száj nyitásához (pontosabban annak bevezető szakaszához) járul hozzá, a musculus temporalis, a musculus masseter, illetve a musculus pterygoideus medialis antagonistája.

Elsődleges funkciója a processus condylaris mandibulae fejének (caput mandibulae), illetve magának az állkapocsnak az előrehúzása a fossa mandibularisból. (A száj nyitásáért főleg a nyelvcsont alatti és feletti izmok felelősek, [illetve a gravitáció].)

Beidegzés, vérellátás[szerkesztés]

A nervus trigeminus nervus mandibularis törzsének a nervus pterygoideus lateralis ága idegzi be motorosan. Vérellátásáért az arteria maxillaris második főágának (pars pterygoidea) röpnyúlványi ágai (rr. pterygoidei) felelősek.

Források[szerkesztés]

F. Paulsen - J. Waschke: Sobotta (Medicina kiadó 2012) ISBN 978-3-437-44073-1