Multicar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Multicar
Multicar Fumo
Multicar Fumo
Típusvédjegy
Alapítva1920
Megszűnt2005
SzékhelyWaltershausen
Alkalmazottak száma220 (2005)
A Multicar weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Multicar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Multicar egy kis méretű, rendszerint egyszemélyes szállítójármű márkaneve, melyet a Multicar Spezialfahrzeuge GmbH gyárt a türingiai Waltershausenben.

Története[szerkesztés]

A céget a német mérnök-üzletember, Arthur Ade alapította 1920-ban, azonban a város a második világháború végén előbb szovjet megszállás alá, majd az újonnan alapított NDK-hoz került, így értelemszerűen rövid időn belül már az állam tulajdonában volt az addig csak gépeket és alkatrészeket gyártó üzem. Az első típus, a Multicar M 21 1958-ban hagyta el a gyár kapuit, mely (és az összes többi későbbi modell is) dízelmotorral volt felszerelve.

Kis mérete és takarékos fogyasztása miatt hamar elterjedt a keleti blokk országaiban, Magyarországon a ma már alig fellelhető, egykor széles körben elterjedt szódáskocsik illetve gázpalack szállító kocsik zöme – szinte mind – a Multicar M22-es, vagy valamely másik típusához tartoztak, tartoznak. Az NDK-s időkben előfordult olyan is, hogy napi 40 készült belőlük. Az 1974-ig legyártott kb. 42 500 jármű mintegy ötvennyolc százalékát exportálták külföldre, ebből nagyjából öt százalékot Nyugat-Európába. Az NDK összeomlásával a cég helyzete, hasonlóan a keleti blokk összes járműgyárához, roppant ingataggá vált, azonban 1991-ben sikerült vevőt találni rá. Az új vezetés a céget kis méretű, speciális (főleg a városkarbantartásban szükséges, vagy reptereken, útépítéseknél használatos egyéb) gépek, járművek gyártására állította át. Az ötlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy a cég akkori menedzsere, Manfred Windus 1993-ban elnyerte az év menedzsere címet, illetve 2005-ben az igazgató, Walter Boschatzki Németország akkori államfőjétől, Horst Köhlertől átvehette a német érdemrend nagykeresztjét.

A Multicar az egyetlen olyan egykori NDK-s járműgyár, mely mind a mai napig[mikor?] töretlenül üzemel, jelenleg[mikor?] 7 különböző típusú speciális járművet gyártanak, illetve 2004 óta a Krauss-Maffei Wegmann hadi gyárral együttműködve a Mungo nevű katonai kisteherautót is a Bundeswehr (a német hadsereg) számára.

További információk[szerkesztés]