Mount Saint Helens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mount Saint Helens
A Mount St. Helens
A Mount St. Helens

Magasság2550 m
Hely  Amerikai Egyesült Államok
Hegység Cascade-hegység
Relatív magasság1404 m
Első megmászás 1853. Thomas J. Dryer
Elhelyezkedése
Mount Saint Helens (Washington állam)
Mount Saint Helens
Mount Saint Helens
Pozíció Washington állam térképén
é. sz. 46° 12′ 00″, ny. h. 122° 11′ 21″Koordináták: é. sz. 46° 12′ 00″, ny. h. 122° 11′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mount Saint Helens témájú médiaállományokat.

A Mount Saint Helens (magyarul am. Szent Ilona-hegy) Észak-Amerikában, a Cascade-hegységben található vulkáni eredetű hegy. A hegyet George Vancouver felfedező nevezte el Alleyne FitzHerbert brit diplomata tiszteletére, aki a Wight-szigeten lévő St Helens falu első bárója volt.[1]

Legutóbbi kitörése[szerkesztés]

123 évnyi szunnyadás után 1980. május 18-án óriási kitörést produkált, amelynek következtében 57 ember meghalt és 600 négyzetkilométernyi erdő elpusztult. Az explozív folyamat minden tekintetben a dácitos összetételű magmák által vezérelt vulkáni működés jegyeit mutatta.

A vulkán nem felfelé tört ki, hanem oldalirányban. A Mount St. Helens északi oldala teljesen leomlott, a kürtőben lávadóm emelkedett ki. A hegy 401 métert veszített magasságából. A kitörési hamufelhő 25 km-es magasságot ért el. Mintegy 1 km³-nyi vulkáni hamu jutott az atmoszférába, és a levegőbe került kén-dioxid szokatlan színű naplementéket és napkeltéket idézett elő. Az izzó felhő hőmérséklete elérte a 600 °C-ot.

A vulkán kitörése Észak-Amerika addigi legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta. Ma új vulkáni kúp alakul a kráter belsejében. 1982-ben a hegy környékét Nemzeti Vulkánemlékhelynek nyilvánították.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]