Morvay Alajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Morvay Alajos
Született1890. július 9.
Budapest
Elhunyt1931. szeptember 13. (41 évesen)
Torbágy
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásamozdonyvezető
Halál okaBiatorbágyi merénylet
SablonWikidataSegítség

Morvay Alajos, Morvai Lajos (Budapest, 1890. július 9.Torbágy, 1931. szeptember 13.)[1] magyar vasutas, mozdonyvezető. A biatorbágyi merénylet néven elhíresült magyarországi terrorcselekmény egyik halálos áldozata volt, s egyben az esemény hőse is, hiszen – mint az utólagos vizsgálat megállapította – személyes helytállásával mentette meg közel száz ember életét.

Élettörténetéről nagyon kevés adat ismert, szinte csak a halála napjáról maradtak fent adatok a személyével kapcsolatban. Szülei Morvai József és Jappich/Joppich Mária.[2][3][1] Házas ember volt (felesége Bertl Róza, akivel 1917. december 26-án kötött házasságot Bécsben, az ottakringi plébánián)[3] és a Pesti Hírlap előfizetője; egy fiúgyereket nevelt, aki 1926 körül születhetett, 1931-ben öt éves volt. Ő maga főmozdonyvezetőként dolgozott a MÁV-nál.

Hőstette[szerkesztés]

1931. szeptember 12-én 23 óra 30 perckor a 10. számú bécsi gyorsvonatot vezetve indult el a Keleti pályaudvarról Bécs felé. A szerelvényen 105 utas és 10 főnyi személyzet tartózkodott, amikor – nagyjából 13-án 0 óra 12 perc körül, megközelítőleg 70 km/h-s sebességgel – elérte a biatorbágyi vasúti viaduktot.

A viadukt közvetlen közelében pokolgép robbant fel a sínpályán a vonat alatt, ami miatt a több mint 140 tonnát nyomó, 301-es sorozatú mozdony kisiklott, majd lefordult a viaduktról és megindult a 29 – más adat szerint 26 – méteres mélységbe, magával rántva a mögötte lévő hat vagont is. A hetedik kocsi előtt azonban elszakadt a csatolás, így az a kocsi, bár kisiklott, de a hídon maradt, az azt követő öt pedig a sínen maradva állt meg.

Ez, mint utóbb bebizonyosodott, Morvaynak volt köszönhető, aki a rendelkezésére álló, mindössze nagyjából öt másodpercnyi idő alatt képes volt reagálni az eseményekre, és – bár a mozdony akkor már valószínűleg a levegőben volt – még be tudta húzni a vészféket, ami a szerelvény minden tengelyénél fékhatást idézett elő. Emiatt szakadt el a csatolás a hatodik kocsi mögött, és így történhetett meg, hogy a szerelvény hátsó fele elkerülte a lezuhanást. Morvay így nemcsak azoknak az életét mentette meg, akik ebben a hat kocsiban utaztak, de azok közül is sokakét, akik a kisiklottakon tartózkodtak, hiszen a fékhatásnak köszönhetően nem zuhant rájuk további hat vasúti kocsi is.

A gőzmozdony mintegy öt másodperccel a hídon történt robbanást követően a földbe csapódott, majd a kazánja is felrobbant. Morvay Alajosnak esélye sem volt a túlélésre, a vezetőkabinban vele utazó fűtővel, Nemes Miklóssal együtt azonnal szörnyet halt. Földi maradványait úgy találták meg, hogy élettelen keze még akkor is a fékkart szorította. A rákospalotai köztemető egyik díszsírhelyén helyezték örök nyugalomra, hősnek kijáró tisztelettel, komoly tömeg jelenlétében.

Emlékezete[szerkesztés]

A biatorbágyi merényletben[4] érintett 301.001-es számú gőzmozdonyt később Fialovits Béla, az Északi fűtőház elöljárója újjáépíttette, a védházának oldalára pedig egy ovális emléktábla került, a merényletben életét vesztett Morvay Alajos főmozdonyvezető és Nemes Miklós fűtő emlékére. Ma már azonban a mozdony nincs meg, a MÁV hatvani fűtőháza 1966. augusztus 13-án leselejtezte.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]