Moritzburg kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Moritzburg kastély (Schloss Moritzburg)
Dasjagdschlossmoritzburg.jpg
Ország Németország
Település Moritzburg
Épült 1542
Építész Matthäus Daniel Pöppelmann
Stílus barokk építészet

Tulajdonos Maurice de Saxe
Elhelyezkedése
Moritzburg kastély (Németország)
Moritzburg kastély
Moritzburg kastély
Pozíció Németország térképén
é. sz. 51° 10′ 03″, k. h. 13° 40′ 47″Koordináták: é. sz. 51° 10′ 03″, k. h. 13° 40′ 47″
Moritzburg kastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Moritzburg kastély témájú médiaállományokat.

A Moritzburg kastély (németül: Schloss Moritzburg) a németországi Moritzburgban, Drezdától mintegy 13 km-re, egy mesterséges szigeten épült barokk vadászkastély. Gyönyörű példája a középkori várépítészetnek. Az építtető szász Moritz herceg után kapta elnevezését. A környező erdőségek és tavak a szász uralkodók és választófejedelmek kedvelt vadászterületeinek számítottak.

Története[szerkesztés]

Az eredeti kastély 1542-1546 között épült a területen a Wettin-házból származó Moritz szász herceg megrendelésére. A korabeli divattól eltérően a kastély várszerű, négy hatalmas saroktoronnyal, felvonóhidakkal (amiknek valódi védelmi funkciójuk természetesen nem volt). Később II. János György szász választófejedelem kibővíttette és a korai barokk kápolnája is ebben az időszakban (1661–1671 között) készült el. Ezt a kápolnát a választófejedelem építésze, Wolf Caspar von Klengels tervezte. 1697-ben szentelték fel, miután II. János György unokája, I. Frigyes Ágost megkeresztelkedett, hogy biztosítsa a lengyel királyi címét (II. (Erős) Ágost néven volt lengyel király), az épület az ő elképzeléseit tükrözi. 1723–1733 között Matthäus Daniel Pöppelmann és Zacharias Longuelune tervei alapján újjáépítették és ekkor alakították ki a parkját és számos környékbeli tavat is.

A kastély környéke tovább fejlődött III. Frigyes Ágost Szászország választófejedelme idején a 18. század végén. A kis Fácán kastélyt (németül: Fasanenschlösschen) ekkor építtették, 1770-1776 között. Ebben az időben került ide Vénusz kútja, a Nagy-tó melletti móló és világító torony, mely a barokk idők szórakozásaira emlékeztet és ekkor került kialakításra Camillo Marcolini gróf lakosztálya is.

Ernst Heinrich szász herceg volt a Wettin-ház utolsó képviselője, aki a kastélyban élt 1933–1945 között. 1945-ben a II. világháború után vesztette el birtokait, a szovjet éra idején.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Moritzburg Castle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]