Monster Trucks – Szörnyverdák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monster Trucks – Szörnyverdák
(Monster Trucks)
2017-es amerikai 3D-s film
RendezőChris Wedge
Producer
  • Mary Parent
  • Denis L. Stewart
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Derek Connolly
  • Matthew Robinson
  • Jonathan Aibel
  • Glenn Berger
Főszerepben
ZeneDave Sardy
OperatőrDon Burgess
VágóConrad Buff IV
Gyártás
Gyártó
  • Paramount Animation
  • Nickelodeon Movies
  • Disruption Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBrit Columbia
Játékidő105 perc
Költségvetés125 000 000 USD[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Bevétel64 500 000 USD[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Monster Trucks – Szörnyverdák (eredeti cím: Monster Trucks) 2016-ban bemutatott amerikai filmvígjáték, amelyet Chris Wedge rendezett.

A forgatókönyvet Derek Connolly, Matthew Robinson, Jonathan Aibel és Glenn Berger írták. A producerei Mary Parent és Denis L. Stewart. A főszerepekben Lucas Till, Jane Levy, Amy Ryan, Rob Lowe, Danny Glover, Barry Pepper és Holt McCallany láthatók. A zeneszerzője Dave Sardy. A tévéfilm gyártója a Paramount Animation, a Nickelodeon Movies és a Disruption Entertainment, forgalmazója a Paramount Pictures.

Amerikában 2017. január 13-án mutatták be a mozikban. Magyarországon 2017. augusztus 27-én az HBO mutatta be.

Egy fiatalember, aki egy kisvárosi roncstelepen dolgozik, felfedez és összebarátkozik egy idegen lénnyel, amely kőolajjal táplálkozik, és egy olajkutató cég meg akarja ölni.

Cselekmény[szerkesztés]

A Terravex Oil egy hidraulikus repesztés művelet közepén van Észak-Dakotában, amelyet Reece Tenneson vezérigazgató és geológus felügyel. A művelet három földalatti lényt szabadít ki egy vízrendszerből, és elpusztítja a fúrótornyot. Kettőt elfog a Terravex, de egyikük megszökik.

Eközben a gimnazista Tripp Coley munkát vállal egy roncstelepen, ahol egy kisteherautót javítgat, abban a reményben, hogy azzal elhagyhatja a várost. A teherautónak nincs működő hajtáslánca. Egy éjszaka Tripp a roncstelepen találkozik a szökött lénnyel, és elfogja, de a lény megszökik, mielőtt a hatóságok kereshetnék.

Másnap Tripp az osztálytársával, a gyönyörű Meredith-szel együtt rájön, hogy a lény kőolajból táplálkozik, és a teherautó motorházában keres menedéket. Összebarátkozik vele, elnevezi Creechnek, és megígéri, hogy segít neki hazajutni. Tripp átalakítja a teherautót, hogy Creech rögtönzött motorként jobban irányíthassa. A teherautó működik, amelyhez az energiát Creech biztosítja.

Eközben Tenneson aggódik a fúrótornyon történt incidens miatt, mivel hasonló kísérletek során más lények létezésére is fény derült. Úgy dönt, hogy megvédi a cég imázsát azzal, hogy mérget pumpál a víz alatti alagutakhoz vezető lyukba, és felbérli zsoldosnak Burke-öt, hogy megölje a foglyul ejtett lényeket. Jim, az alkalmazottja ellenkezik, mivel úgy találja, hogy a szörnyek jelentős intelligenciával és érzelmekkel rendelkeznek, valamint egy olyan kaptár-intelligenciával, amely lehetővé teszi, hogy minden példány megtanulja azt, amit az egyiknek megtanítottak.

Tripp és Meredith felkeresik Tripp apját, Wade-et, hogy segítséget kérjenek, de Wade elárulja Trippet Burke-nek. Tripp és Meredith elmenekül a teherautóval és Creech-csel. Trippet, Meredithet és Creechet Burke és csapata üldözi Rickkel együtt. Tripp, Meredith és Creech úgy menekül meg, hogy egy EMD MP15DC vonattal átugranak egy helyi járatra, és egy vadászháznál táboroznak le.

Amikor Creech úgy érzi, hogy valami rossz fog történni a többi lénnyel, a Terravex főhadiszállására indul, ahol a többi lényt fogva tartják. Tripp és Meredith követi Creech-et. Amikor megérkeznek, megtalálják Creech szüleit, de a Terravex dolgozói megtámadják őket. Creech megérkezik és elfogják; Trippet és Meredithet Tennesonba viszik.

Jim úgy dönt, hogy segít Trippnek és Meredithnek megmenteni a lényeket. Szereznek még két teherautót. Átalakítják a teherautókat, hogy Creech szülei irányíthassák őket. Jim segít a csoportnak azzal, hogy ellopja a Terravex teherautót, amelyre Creech szüleit pakolják. A kereskedésben a lények átveszik az irányítást a módosított teherautók felett, és a csoport felszökik az alagutakhoz vezető hegyre.

A Terravex üldözőbe veszi őket a hegyen, de a csoport elmenekül. Útközben Rick segít Trippnek és a csoportnak menekülni Burke elől, megakadályozza, hogy Burke letaszítsa őket az útról, később pedig ellop egy nagy teherautót, hogy elzárja az utat a további üldözés megakadályozására. Miután Tripp rájön, hogy a mérget már behelyezték, frontális harcba keveredik Burke-kel, aki megpróbálja belelökni őt a fúrólyukba, de ez akkor ér véget, amikor Tripp és Creech felborítja Burke teherautóját, megsemmisítve a mérgező gépet és megölve Burke-öt. Creech megmenti Trippet a fulladástól, mielőtt ő és a szülei hazaindulnak, a Terravexet pedig a csoport leleplezi a lények élőhelyét károsító kísérletek miatt. Tennesont letartóztatják a bűneiért, Tripp és Rick jó viszonyba kerülnek, és együtt építenek egy új motort a teherautóhoz, Tripp és Meredith pedig kapcsolatban maradnak.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
(HBO)
Magyar hang
(Filmbox Prémium)
Tripp Lucas Till Czető Roland
Meredith Jane Levy Csifó Dorina Laudon Andrea
Cindy Amy Ryan Ősi Ildikó Hámori Eszter
Reece Tenneson Rob Lowe Rajkai Zoltán
Mr. Weathers Danny Glover Vass Gábor Törköly Levente
Rick seriff Barry Pepper Kaszás Gergő Megyeri János
Burke Holt McCallany Sarádi Zsolt Sótonyi Gábor
Wade Coley Frank Whaley Holl Nándor
Jim Dowd Thomas Lennon Czvetkó Sándor Fekete Zoltán
Sam Geldon Tucker Albrizzi Nyírő Péter Bergendi Áron
Brianne Samara Weaving Boldog Emese
Riporter Stacey Scowley Nádorfi Krisztina
Jake Jedidiah Goodacre Czető Ádám

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Monster Trucks' Drove Viacom's $115M Charge Even Before Its Release”, 2016. szeptember 22. (Hozzáférés: 2018. augusztus 18.) 
  2. Monster Trucks (2017)”, 2017. március 10. (Hozzáférés: 2018. augusztus 17.) 

További információk[szerkesztés]