Monster (Starset-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Starset
Monster
Kislemez a Vessels albumról
Megjelent2016. október 28.
Felvételek2016
Stíluselektronikus rock
Nyelvangol
Hossz4:16
KiadóRazor & Tie
SzerzőDustin Bates
ProducerRob Graves
Starset-kronológia
Halo
(2015)
Monster
(2016)
Satellite
(2017)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Monster az első kislemez a Starset második stúdióalbumáról, a Vesselsről. A szám legmagasabb Billboard Mainstream Rock Songs pozíciója a második volt 2017 májusában.

Háttér[szerkesztés]

A "Monster"-t 2016. október 28-án adták ki a Vessels első kislemezeként.[1] Elsőként a YouTubeon (ahol egy hét alatt több, mint 450,000 megtekintést ért el, kevesebb, mint két hét alatt pedig már 600,000 felett járt) és az Octane (Sirius XM)-en jelent meg[2] 2017 májusában a szám elérte a második helyezést a Billboard Mainstream Rock slágerlistáján és 2017 augusztusában pedig (a Loudwire szerint) a szám a második legnépszerűbb rock dal volt a Modern Rock Radión az Egyesült Államokban.[3]

Kompozíció és téma[szerkesztés]

Mindkét Starset album a Transmissions és a Vessels is koncepcióalbum, a Starset Societyvel a középpontban (egy fiktív csoport, amely a pozitív és negatív hatásait vizsgálja a tudományoknak és a technológiának a társadalmon).[4] Dustin Bates  a Vessels történetét egy sötét, disztópikus utazásként jellemezte a vizsgálattal kapcsolatban. 

Videóklip[szerkesztés]

A klip elején megjelenik egy fekete ruhás lény, miközben háromszög alakú, az égen lebegő tárgyakat figyel. A folytatásban egy városban sétál, ahol az embereken színes headsetek vannak, ami irányítása alatt tartja és mozdulatlanná teszi őket. Eközben az emberek boldog emlékeket látnak a headseten keresztül. Mikor később elsétál egy nő mellett, aki észreveszi őt, megfordul és követi a nőt a lakásába, ahol eltávolítja a headsetét. A lány nagyon megrémül a jelentől és megpróbál elmenekülni, de túlságosan sokkolta a valóság és lenyugszik. Ezután a fekete ruhás alak körbevezeti a városban és megmutatja neki a lebegő tárgyakat és a mozdulatlan embereket. Megmutat neki egy hologramot, amin a Föld elpusztítását láthatjuk, majd kézenfogva elhagyják a várost. A klip végén a város elpusztul és a háromszög alakú tárgyak pedig elúsznak az égen. 

Előadók[szerkesztés]

  • Dustin Bates – ének, gitár
  • Brock Richards – szólógitár
  • Ron DeChant – basszus
  • Adam Gilbert – dobok

Slágerlisták[szerkesztés]

Heti slágerlisták[szerkesztés]

Slágerlista (2016–17) Legmagasabb

pozíció

US Mainstream Rock (Billboard)[5] 2
US Rock Airplay (Billboard)[6] 14
US Hot Rock & Alternative Songs (Billboard)[7] 27

Év végi slágerlisták[szerkesztés]

Slágerlista (2017) Pozíció
US Hot Rock Songs (Billboard)[8] 84

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. How Independent Rock Band Starset Found Major Success on YouTube, Without Even Trying. billboard.com . (Hozzáférés: 2017. május 15.)
  2. STARSET To Release 'Vessels' Album In January; Listen To 'Monster' Single. blabbermouth.net , 2016. november 4. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
  3. Childers, Chad: Starset Reach One Billion YouTube Views Milestone (angol nyelven). Loudwire. (Hozzáférés: 2021. október 24.)
  4. Starset's Dustin Bates Talks New Album, Graphic Novel, Upcoming Tour with WGRD. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
  5. Starset - Mainstream Rock. Billboard. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  6. Starset - Rock Airplay. Billboard. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  7. Starset - Hot Rock & Alternative Songs. Billboard. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  8. Hot Rock & Alternative Songs - Year-End. Billboard. (Hozzáférés: 2021. április 26.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Monster (Starset song) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.