Modiano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Modiano
Modiano logo.svg
SD Modiano vloeitjes (Cigarette rolling papers) (frontside).JPG
Típus
Alapítva 1868
Névadó Saul David Modiano
Megszűnt 1947
Székhely San Dorligo della Valle
Alapító Saul David Modiano
Iparág Dohányipar
Forma részvénytársaság
Termékek cigaretta, cigarettapapír, játékkártya
A Modiano weboldala

Annak ellenére, hogy termékei már 1947 óta nem kaphatóak, a Modiano márkanév a mai napig híres. Ezt a kiváló minőségű cigarettapapírjainak, cigarettáinak, de leginkább a saját korában szokatlan, hatalmas reklámhadjáratnak köszönheti.

A cigarettapapírt és -hüvelyt gyártó céget 1868-ban Triesztben alapította a szaloniki születésű Saul David Modiano. A termékskálába egyéb papíráruk és játékkártyák is bekerültek. Az első magyarországi gyárat Fiumében építették. A növekvő kereslet kielégítésére később több gyárat alapítottak Magyarországon és más országokban is. 1931-ben modern épületbe, a Váci útra került a gyár (Váci út 48/E).

Manapság már tilos dohányárut reklámozni, ez nem volt mindig így. 1922-től hatalmas reklámkampányba fogtak. Mindig más és más művészt bíztak meg újsághirdetések és plakátok tervezésével.

A plakátművészetben[szerkesztés]

Pólya Tibor grafikája

A két világháború közötti Magyarországon a legnevesebb grafikusokkal készítette plakátjait a Modiano. Ezek a kor legprogresszívebb stílusaiban készültek. A műremek értékű plakátgrafikák olykor ma is előkerülnek még reprint plakátként is. Az első nálunk ismertté vált plakát újságolvasó, cigarettázó úr képe. A görög reklámfőnök szabad kezet adott a művészeknek, ami gyakorta bátor plakátokhoz vezetett. Például Kónya Zoltán egyik plakátján csak egy cigarettából és a füstjéből kialakuló Modiano-felirat van.[1]

A humor egyike volt a Modiano eszköztárának. A plakátok mindig a megbízott grafikus egyéni látásmódjához alkalmazkodtak. Bortnyik Sándor első Modianóján csak maga a Modiano névfelirat látható, és az M betű szárai egymástól gyújtanak rá. Egy másik Bortnyik-plakáton egy hirdetőoszlopon van egy újságolvasó figura, melyet egy cigarettázó alak nézeget. Bíró Mihály viszont az egzotikus Keletet célozta meg plakátján. Pólya Tibor képén fekete fickó tolja a szájába a staubot. Molnár C. Pál képén finom és elegáns nagyvárosi nő cigizik. Irsai István viszont parasztlegényt rajzolt nemzeti irányvonalként.

Számos modernista remekmű maradt emlékezetes a Modiano tevékenységének hála. Bortnyik, Berény Róbert, Irsai, Lányi, Richter Aladár, Vasarely és mások grafikai munkássága kijelölte a színvonalat.

Végjáték[szerkesztés]

A gyárat a II. világháború után államosították.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1922: az éppen zajló választásokra utalva.