Mocsári sarlósmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mocsári sarlósmoha
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Bryidae
Rend: Hypnales
Család: Amblystegiaceae
Nemzetség: Drepanocladus
Faj: D. aduncus
Tudományos név
Drepanocladus aduncus
(Hedw.) C. F. Warnstorf
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mocsári sarlósmoha témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mocsári sarlósmoha témájú médiaállományokat és Mocsári sarlósmoha témájú kategóriát.

A mocsári sarlósmoha (Drepanocladus aduncus) egy pleurokarp, nedves réteken, mocsarakban, lápokban, kis állóvizekben előforduló lombosmoha faj. Általában sárgászöld színű gyep alkot, azonban magányosan is nőhetnek a növények. Magyar nevét hajlott, sarlóhoz hasonló hajtáscsúcsi leveleiről kapta.

Jellemzői[szerkesztés]

A mocsári sarlósmoha körülbelül 5–10 cm nagyságú, oldalágai szabálytalanul ágaznak el.  A levelek hosszúkás lándzsa alakúak, épszélűek, a csúcsnál sem fogazottak. A csúcsi levelek hajlott, sarló alakúak. A saroksejtek, nagy méretűek, téglalap alakúak, jól elkülönülő csoportot alkotnak a levelek alján. A többi levélsejt, keskeny, hosszúkás alakúak. A levélér nem túl erős, a levél közepéig, 2/3-áig ér. Sporofitont rendkívül ritkán növeszt Magyarországon. Mind méretben, mind színben változatos megjelenésű mohafaj, de a levelek sejtjeinek alakja alapján jól azonosítható.[1][2]

Élőhelye, elterjedése[szerkesztés]

A nedves élőhelyet kedvelő mohafaj. Vizes, nedves réteken, mocsarakban, lápokban, patak és tópartokon gyakori.

A Földön az egész az északi féltekén gyakori, de megtalálható még néhány helyen a Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is. Magyarországon gyakori faj, vörös listás besorolása: nem veszélyeztetett (LC).[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Drepanocladus_aduncus című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  2. Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 2: Spezieller Teil, (Bryophytina II, Schistostegales bis Hypnobryales). Ulmer, Stuttgart 2001, ISBN 3-8001-3530-2.
  3. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 17.)

További információk[szerkesztés]

BBS Field Guide - Drepanocladus aduncus (Angol oldal)

Swiss Bryophytes - Drepanocladus aduncus (Svájci oldal, fotók)

Bildatlas Moose - Drepanocladus aduncus (Német oldal, fotók)