Mizugucsi Tecuja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mizugucsi Tecuja
2007-ben
2007-ben
Született1965. május 22. (58 éves)
Otaru
Állampolgárságajapán
Foglalkozása
Iskolái
  • Nihon Egyetem
  • Hokkaido Sapporo Nishi High School

A Wikimédia Commons tartalmaz Mizugucsi Tecuja témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mizugucsi Tecuja (水口 哲也; Hepburn: Tetsuya Mizuguchi?; Otaru, 1965. május 22. –) japán videójáték-tervező és a Q Entertainment fejlesztő csapat alapítója.

Élete[szerkesztés]

Mizugucsi a Segánál dolgozott az 1990-2003-as időszakban, legismertebb munkái a Sega Rally Championship, Space Channel 5 és a Rez. Az időszak végén a United Game Artist részlegnél volt kreatív vezető.

2003 szeptemberében a Sega a belsős személyzeti rendszerét átalakította. Ezen belül került sor a United Game Artist felbontására és tagjaikat átirányították a Sonic Teambe. A következő hónapban Mizugucsi bejelentette, hogy elhagyja a Segát 2003. október 10-én. Őt idézve a vállalati kultúra megváltozott a Sega-Sammy fúzió után és azt figyelték, hol akadályozhatják. Szabadúszó akart lenni a videójáték iparban, egy akkor még meg nem nevezett cégénél.

Azóta megalapította a Q Entertainmentet és kezdetnek 2 játékot fejlesztettek hordozható konzolokra. A Lumines PlayStation Portablere, a Meteos Nintendo DSre jelent meg. Mindkét játék megjelent Japánban, Észak-Amerikában és Európában is. Cége később elkészítette a Lumines Live!-ot Xbox 360-ra, a 2006. október 18-án debütáló Xbox Live Arcade szolgáltatásra. 2006. november 7-én dobták piacra PlayStation Portablere a közkedvelt játékuk folytatását, a Lumines II-t. Kicsit korábban (2006. augusztus 7) jelent meg a lövöldözős/puzzle játékuk, az Every Extend Extra.

Továbbá Mizugucsi bedolgozott a Ninety-Nine Nights fejlesztésekor mint külsős vállalkozó Quest Beat néven. Rendszeresen látogatott Japánból Dél-Koreába, a játék fejlesztőjéhez a Phantagramhoz.

Ő felügyelte a Gunpey fejlesztését (megjelent Nintendo DS és PSP konzolokon), a címet egy elhunyt játéktervező tiszteletére, Jokoi Gunpej után nevezték el. Every Extend Extra játékának folytatását 2007. október 17-én jelentette meg a Xbox Live-ra, Every Extend Extra Extreme címmel. Később elkészítette a Rez nagy felbontású verzióját, majd legutóbbi munkáját, a Child of Eden-t, amit saját maga mutatott be a 2010-ben. Mizugucsi angol nyelvtudásának köszönhetően sok nyugati lapnak adott interjút.

Játékai[szerkesztés]

Tervező[szerkesztés]

Készítő vagy továbbfejlesztő[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tetsuya Mizuguchi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.