Mixophyes australis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mixophyes australis
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Myobatrachidae
Nem: Mixophyes
Parker, 1940
Faj: M. australis
Tudományos név
Mixophyes australis
Mahony, Bertozzi, Guzinski, Hines & Donnellan, 2023
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mixophyes australis témájú rendszertani információt.

A Mixophyes australis a kétéltűek (Amphibia) osztályának békák (Anura) rendjébe, a Myobatrachidae családba, azon belül a Mixophyes nembe tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália endemikus faja. Új-Dél-Wales államban, a Macleay folyó déli oldalán a Carrai Plateau-n, illetve ettől délre Victoria állam East Gippsland régiójáig, 200–1000 m-es tengerszint feletti magasságban honos.

Taxonómiai helyzete[szerkesztés]

Sokáig úgy vélték, hogy ezek a békák a Mixophyes balbus faj déli populációihoz tartoznak, és csak 2023-ban ismerték el új fajként, amikor egy filogenetikai vizsgálat megállapította, hogy jelentősen eltér a Mixophyes balbus fajtól, és így új fajként írták le. A két faj elterjedési területét a Macleay folyó választja el egymástól.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Háta sárgás árnyalatú, világosbarnától a sötétszürkésbarnáig terjedő színű, középen egy sötétebb hosszanti csíkkal vagy foltok sorozatával. Az orrlyukától a szem mellett és a dobhártya fölött egy fekete csík húzódik, orra hegyén pedig egy sötét háromszög alakú folt található. Hasa fehér vagy sárga.[1]

Életmódja[szerkesztés]

Tavasztól őszig, eső után szaporodik. A petéket lazán vagy csomókban rakja le nagyon sekély vízbe, sziklás patakok mellé ásott nedves kavics- vagy levélaljafészkekbe. Az ebihalak akár 8 cm hosszúak is lehetnek, sötétszürke vagy majdnem fekete színűek. Gyakran a víztestek alján maradnak, és legalább 15 hónapig tart, amíg békává fejlődnek.[1]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Újonnan leírt faj, ezért a vörös lista jelenleg még nem tartja nyilván. A faj elterjedési területének kétharmadáról eltűnt.[2][3] A Sydneytől délre élő populációk száma drámaian csökkent, és a Victoria állambeli populációkat kihaltnak vélik, bár az északi populációkat stabilnak tartják. A Mixophyes balbus fajjal ellentétben, amely a magas hegyeket kedveli, a Mixophyes australis hegyvidéki és alföldi populációit egyaránt észlelték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c FrogID, Australian Museum
  2. University, Newcastle: New species of frog discovered in NSW already feared endangered (angol nyelven). phys.org . (Hozzáférés: 2023. augusztus 12.)
  3. Anderson, Natali: New Species of Barred Frog Discovered in Australia | Sci.News (amerikai angol nyelven). Sci.News: Breaking Science News , 2023. június 6. (Hozzáférés: 2023. augusztus 12.)

Források[szerkesztés]